Mandarina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mandarina
Plod mandarine
Plod mandarine
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Rosidae
Red: Sapindales
Porodica: Rutaceae
Rod: Citrus
Vrsta: C. reticulata
Dvojno ime
Citrus reticulata
Mandarins - whole and halved.jpg

Mandarina ili mandarinka (lat. Citrus reticulata) je biljka iz porodice Rutaceae, a pripada rodu Citrusa. Mandarine su zimzelene biljke, narastu do oko 3 metra visine, sa širim listovima od ostalih citrusa. Najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je osjetljiva na hladnoću, posebno na temperature ispod ništice. U hrvatskim krajevima mandarina najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti unšiu mandarina koje se uzgajaju od 1934. godine.

Stablo mandarine

Vrste i karakteristike[uredi | uredi kôd]

Sorta unšiu (Unshiu, Satsuma) je sortna grupa japanskih mandarina, kojih ima više od 200. Zbog otpornosti na hladnoću (može izdržati kraća razdoblja hladnoće i do -10°C) postala je glavna sorta uzgoja u hrvatskim krajevima, posebno u dolini Neretve. Cvjeta rano s mirisnim bijelim cvjetovima. Plodovi su sočni i slatki, skoro bez sjemenki. Sazrijeva u jesen.

U nešto manjem obujmu u nas se uzgajaju i druge sorte kao što su klementine (na Dubrovačkom području poznat kao aleksandrin[1]) i sorta havana (domaća mandarina, narančin).

Klementina je manje otporna na hladnoću, plodovi su joj slađi i ukusniji od sorte unšiu, bez sjemenki. Manja je od mandarine te je crvenkaste boje, a sazrijeva negdje oko prosinca. Sorta havana kasno sazrijeva, u siječnju ili čak veljači, plod je pun sjemenki, te ga mnogi zbog toga izbjegavaju. Vrlo je mirisan i boljeg okusa od sorte unšiu.

Kemijski sastav[uredi | uredi kôd]

100g mandarine sadrži:
kcal kJ voda masnoće kalij kalcij Magnezij Vitamin C
46-50 195-210 85-87 g 0,3 g 210 mg 33 mg 11 mg 30 mg

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dubrovački vjesnik, Gruške vedute: Kad aleksandrini zavonjaju pred Božić... objavljeno 3. prosinca 2016., pristupljeno 21. siječnja 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Mandarina.