Mani (bog)

Izvor: Wikipedija
Mani
John Charles Dollman: Vukovi slijede Sol i Manija
John Charles Dollman: Vukovi slijede Sol i Manija
Otac Mundilfari
Majka Glaur?
Rođaci Sól (sestra)
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mani (bog)

U nordijskoj mitologiji, Mani (stnord. Máni = "Mjesec") personifikacija je Mjeseca, mlađi brat Sól, božice Sunca. Njegovo se ime pojavljuje u literaturi i kao opća imenica.[1]

Obitelj i život[uredi | uredi kôd]

Mundilfariju se rodilo dvoje prelijepe djece – djevojčica i dječak. Djevojčicu je nazvao Sól, a dječaka Mani. Bogovi su se razbjesnjeli kad su vidjeli ljepotu Mundilfarijeve djece te su uzeli Sól i Manija i postavili ih na nebo. Sól svaki dan u kočiji prolazi nebom, dok Mani to čini noću. Oboje progone vukovi, Fenrirovi sinovi - Sól progoni Sköll, a Manija Hati Hróðvitnisson. Sól i Mani neprestano bježe svojim neprijateljima.

Hjúki i Bil, djeca čovjeka zvanog Viðfinnr, hodali su jednom noseći posudu punu vode obješenu o štap koji je počivao na njihovim ramenima. Mani je ugrabio djecu te su oni postali njegovi pratitelji.

Premda se majka Sól i Manija ne spominje u literaturi, navodno je ona Glaur.

Mudri div Vafþrúðnir rekao je Odinu o Sól, Maniju i njihovu ocu:

"Mundilfari se zove onaj koji Manijev
Otac jest
Te također Solin."

Vafþrúðnir je Odinu otkrio i sudbinu Sunca i Mjeseca.

Ragnarok[uredi | uredi kôd]

Ragnarok je posljednja bitka. U njoj će se sukobiti sva bića. Hati će napokon dostići Manija i pojesti ga. Isto će se dogoditi i Sól – nju će pojesti Sköll, ali će ona prije napada roditi kćer koja će postati novo Sunce. Svijet će nakon Ragnaroka ostati bez Mjeseca.

Druge kulture[uredi | uredi kôd]

U većini je mitologija Sunce muško, a Mjesec žensko. U grčkoj je mitologiji Mjesec predstavljen božicama Artemidom i Selenom. U nordijskoj je mitologiji poimanje spola Sunca i Mjeseca drukčije. Mani nije jedini primjer muškog boga Mjeseca – u japanskoj mitologiji postoji bog Tsukuyomi koji predstavlja Mjesec. Njegova sestra Amaterasu je Sunce.

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Orchard, Andy (1997). Dictionary of Norse Myth and Legend. Cassell. ISBN 0-304-34520-2.