Mani (bog)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mani
bog Mjeseca
John Charles Dollman: Vukovi slijede Sol i Manija
Otac Mundilfari
Majka Glaur (?)
Rođaci Sol (sestra)

U nordijskoj mitologiji, Mani (stnord. Máni = "Mjesec") bog je i personifikacija Mjeseca, mlađi brat Sol, božice Sunca. Njegovo se ime pojavljuje u literaturi i kao opća imenica.

Obitelj i život[uredi VE | uredi]

Divu Mundilfariju se rodilo dvoje prelijepe djece – djevojčica i dječak. Djevojčicu je nazvao Sol, a dječaka Mani. Bogovi su se razbjesnjeli kad su vidjeli ljepotu Mundilfarijeve djece te su uzeli Sol i Manija i postavili ih na nebo. Sol svaki dan u kočiji prolazi nebom, dok Mani to čini noću. Oboje progone vukovi, Fenrirovi sinovi - Sol progoni Skol, a Manija Hati. Sol i Mani neprestano bježe svojim neprijateljima.

Hjuki i Bil, djeca čovjeka zvanog Vidfin, hodali su jednom noseći posudu punu vode obješenu o štap koji je počivao na njihovim ramenima. Mani je ugrabio djecu i pretvorio ih u bogove te su oni postali njegovi pratitelji.

Premda se majka Sol i Manija ne spominje u literaturi, navodno je ona Glaur, nepoznata divica ili božica.

Mudri div Vaftrudnir rekao je Odinu o Sol, Maniju i njihovu ocu:

"Mundilfari se zove onaj koji Manijev
Otac jest
Te također Solin."

Vaftrudnir je Odinu otkrio i sudbinu Sunca i Mjeseca.

Ragnarok[uredi VE | uredi]

Ragnarok je posljednja bitka. U njoj će se sukobiti sva bića. Hati će napokon dostići Manija i pojesti ga. Isto će se dogoditi i Sol - nju će pojesti Skol, ali će ona prije napada roditi kćer koja će postati novo Sunce. Svijet će nakon Ragnaroka ostati bez Mjeseca.

Druge kulture[uredi VE | uredi]

U većini je mitologija Sunce muško, a Mjesec žensko. U grčkoj je mitologiji Mjesec predstavljen božicama Artemidom i Selenom. U nordijskoj je mitologiji poimanje spola Sunca i Mjeseca drukčije.

Mani nije jedini primjer muškog boga Mjeseca - u japanskoj mitologiji postoji bog Tsukuyomi koji predstavlja Mjesec. Njegova sestra Amaterasu je Sunce.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mani (bog)

Mani