Marcel Kiepach

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Marcel pl. Kiepach)
Marcel pl. Kiepach
Rođenje 12. II. 1894.
Križevci, Austro-Ugarska Monarhija
Smrt 12. VIII. 1915.
Ruski front
Polje elektrotehnika, elektronika, mehanika, akustika
Alma mater -studij ekonomije na Sveučilištu u Haale an der Saale u Njemačkoj

-studij šumarstva na Hochschule für Bodenkultur u Beču
-studij elektrotehnike u Charlottenburgu u Njemačkoj

Poznat po -dinamo stroj...mogao koristiti i energiju vjetra

-mali transformator niskog napona "Kiepach-Weiland"
-strujni prekidač na principu plinskog tlaka...primjena kod rendgenskih i drugih specijalnih uređaja
-istosmjerni električni motor
-bifilarni most
-variometar
-mehanički okretač stranica knjiga ...

Portal o životopisima

Marcel pl. Kiepach (Križevci, 12. veljače 1894.ruska fronta, 12. kolovoza 1915.) bio je izumitelj. Njegovi radovi pokrivaju područja elektronike, magnetizma, akustike, prijenosa zvučnih signala i transformatora.

Potomak je vlastelinske obitelji Kiepach, koja je došla u Križevce početkom 19. stoljeća i općenito utjecala na povijest grada. Studirao je gospodarske znanosti u Berlinu i elektrotehniku u Charlottenburgu.

U Berlinu je kao šesnaestogodišnjak 16. ožujka 1910. patentirao brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na blizinu željeza ili magnetskih sila, a usavršio ga je i patentirao u Londonu 20. prosinca 1911. kao uređaj za daljinsko pokazivanje brodskog kompasa, koji se sastoji od ampermetara kao pokaznih instrumenata smještenih u raznim dijelovima broda, na čiji rad ne mogu utjecati magnetske sile niti magnetske mase u njihovoj blizini.

U Francuskoj je patentirao dinamo za rasvjetu vozila. Bio je to električni generator s mehaničkim pogonom samoga vozila. Njegov "mali transformator" za niski napon široko se primjenjivao po sustavu "Kiepach-Weiland", a patentirao je i strujni prekidač na principu strujnog tlaka za rendgen. Radio je i na raznim drugim područjima mehanike i elektronike. Dopisivao se s uglednim svjetskim znanstvenicima i izumiteljima.

Kad je izbio Prvi svjetski rat, javio se u dragovoljce i poginuo na ruskoj fronti u 21. godini. Njegovi su posmrtni ostaci 1917. doneseni u Križevce, gdje su položeni u obiteljsku grobnicu na Gradskom groblju.

Njegova dva patenta su uključena u veliku izložbu "Znanost u Hrvata: prirodoslovlje i njegova primjena" (lipanj – listopad 1996., Klovićevi dvori). Prof. Vladimir Muljević je govorio o njegovu radu na IV. međunarodnom simpoziju o novim tehnologijama 1993. U Križevcima djeluje Inovatorsko društvo "Marcel Kiepach". Gradski muzej Križevci posjeduje njegovu opsežnu dokumentaciju te brojne obiteljske fotografije i dokumente, a 2004. priređena je izložba o obitelji Kiepach u Križevcima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]