Prijeđi na sadržaj

Marcelin (magister militum)

Izvor: Wikipedija
Marcelinijeva Dalmacija

Magister militum Marcelin Marcellinus, bio je rimski vojskovođa i patricij koji je vladao područjem Dalmacije u Zapadnom Rimskom Carstvu i držao vlast nad tamošnjom vojskom od 454. do svoje smrti.

Porijeklo

[uredi | uredi kôd]

Za Marcelina se govorilo da je bio dobrog podrijetla i karaktera te da je imao dobro obrazovanje,[1] također je bio pobožni poganin.[2] Ništa se ne zna o Marcelinovom ranom životu; zapisi prvi put spominju njegovo ime 454. godine kada se pobunio protiv zapadnog cara Valentinijana III nakon njegovog ubojstva i atentata na Flavija Aecija koji je bio Marcelinov prijatelj.[3] Bio je u to vrijeme u Dalmaciji i smatra se da je nosio titulu comes rei militaris.[4]

Bio je dovoljno moćan da za sebe preuzme kontrolu nad Dalmacijom, a vjerojatno je to mogao učiniti jer je bio zapovjednik tamošnjih trupa. Čini se da je ostao vladar Dalmacije do 468. i da je sačuvao svoju neovisnost osim što je nakratko prihvatio vlast careva Majorijana i Antemija. Izvori tvrde da je vladao pravedno i dobro te je održao Dalmaciju neovisnom od cara i barbarskih vladara.

Vojna karijera

[uredi | uredi kôd]

Tijekom umiranja zapadne polovice carstva ostala su četiri glavna igrača koja su sudjelovala u igrama moći koje su se vrtjele oko prijestolja; Istočno Rimsko Carstvo kao jedno nastavilo je igrati značajnu političku ulogu kao i Zapadna Rimska vojska koja je činila ostala tri. Galska vojska bila je istaknuta, posebno pod Egidijem 460-ih, italska vojska bila je glavni utjecaj za Ricimera, a snage Dalmacije dale su solidnu bazu moći i potporu između 450. i 480. za Marcelina i kasnije njegovog nećaka zapadnog cara Julija Neposa.

Kada je Majorijan preuzeo prijestolje u prosincu 457. Marcelin se zakleo na vjernost novom caru i ubrzo je poslan da čuva Siciliju od Vandala ; možda je u to vrijeme nosio naslov magister militum. Marcelin je trebao sudjelovati u zajedničkom napadu na područje vandalske Afrike, pri čemu bi on dolazio sa Sicilije, a Majorijan napadao iz Španjolske, ali prije nego što je Majorijan mogao započeti svoj pohod, Vandali su nanijeli težak poraz napadačkoj floti i godinu dana kasnije, 461., cara je ubio Ricimer, koji je ubrzo nakon toga pokušao podmititi Marcelinove trupe koje su uglavnom bile Hunske, pokušavajući smanjiti vlast generala.[5] To je prisililo Marcelina da napusti Siciliju i vrati se u Dalmaciju gdje će blisko surađivati s istočnim carem Leonom I.[6] Godine 464. ili 465. Marcelin se vratio na Siciliju kako bi branio otok od Vandala,[7] ova je akcija predstavljala izravnu prijetnju osobnoj moći i prestižu Ricimera koji je već apelirao na Lava da spriječi Marcelina da vojno djeluje protiv njega. Lav je priznao Marcelina kao magister militum, ali ne od strane Ricimera i njegove nove marionete, cara Libija Severa na Zapadu. Čini se da je njegova titula otprilike u to vrijeme promijenjena u magister militum Dalmatiae, iako nije sigurno, samo da je njegov nećak koji ga je preuzeo nakon toga nosio tu titulu. Tijekom tog vremena čini se da je njegova moć porasla i bilo je moguće da bi mogao napasti Italiju, ali na zahtjev Talijana, istočni dvor mu je poslao izaslanika i on je pristao da ne napada.

U proljeće 467. bio je jedan od komita koji su s velikom vojskom pratili novog zapadnog cara Antemija u Italiju.[8] Godine 468. vidimo ga s titulom patricija koju mu je dao Antemije. Ovdje je potrebno dati neko objašnjenje, budući da je u to vrijeme Ricimer još uvijek imao titule magister utriusque militum i patricija,[9] i čini se da je Atemin želio da Marcelin ima sličnu moć koju ima Ricimer kako bi mu bio protuteža. Na Istoku je bila ustaljena praksa da oba magistra militum praesentales budu jednaka, ali na Zapadu je postalo uobičajeno da jedan magistar, (obično magister peditum ), bude nadređen drugom, pa je ovo možda bio pokušaj Antemije da uvede istočnu strukturu i vlada poput istočnog cara koristeći uspješnog i pouzdanog Marcelina kao svog drugog zapovjednika.[10]

Godine 468. Lav je organizirao veliku kampanju protiv Vandala u Africi u kojoj će Istok i Zapad angažirati znatne snage. Marcelin je dobio zapovjedništvo nad snagama iz Zapadnog carstva, a kampanja je trebala biti napad u tri smjera. Marcelin je u to vrijeme protjerao Vandale sa Sicilije i ponovno zauzeo Sardiniju te je trebao biti odveden flotom u Afriku. Bazilisk, Lavov šurjak, s glavnom vojskom u armadi od preko 1000 brodova iskrcat će se podalje od Kartage i povezati se s comes rei militis Heracliusom koji je napredovao iz Egipta i Tripolitane. Marcelin je trebao imati zapovjedništvo od nekih 10.000 do 20.000 vojnika.[11] Marcelin nikada nije plovio u Afriku, možda zbog Ricimerova veta; ili nije htio datii toliko vojnika da se zaglavi u kampanji u Africi nadajući se da će istok obaviti posao za njega, ili je zamjerao vojne sposobnosti Marcelina koji je očito bio favorit Antemija. Bez obzira na razlog, Marcelin, koji nije mogao sudjelovati u kampanji, a Bazilisk koji je pogriješio u bitci kod Cape Bona, uvjeravali su da će operacija rezultirati neuspjehom i da je Zapad izgubio svoju jedinu priliku da povrati Afriku od Vandala i možda spriječi vlastitu propast

Marcelin je iste godine ubijen na Siciliji, vjerojatno po Ricimerovom nalogu. Nakon njegove smrti, njegov nećak Julije Nepos naslijedio je ujakovu kontrolu nad Dalmacijom i zabilježen je kao nositelj titule magister militum Dalmatiae .[12] Dalmacija će služiti Juliju Nepotu na isti način kao što je služila Marcelinu, a zbog prestiža i sposobnosti Julija Nepota, istočni car Lav I. progurat će ga za novog zapadnog cara 474. godine.

Izvor moći

[uredi | uredi kôd]

Tema mnogih rasprava odnosi se na Marcelinov izvor moći, uglavnom na snage pod njegovim zapovjedništvom. Ovaj aspekt postaje važan za razumijevanje njegove uloge kao igrača u političkom i vojnom kazalištu Zapadnog Carstva. Značajan komentar o njegovoj vojsci je da su njegove trupe uvijek bile dobro opremljene;[13] reći da u doba kada su vojske na zapadu bile u opadanju, to postaje posebno važno.

Također je imao ljudstvo koje je mogao crpiti sjeverno od rijeke Save i s tradicionalnih regrutišta u unutrašnjosti Dalmacije. Možda je najvažnije od svega i izvor izraza "dobro opremljen" da je Marcelin u svojoj regiji imao carsku tvornicu oružja u Dalmaciji, pomorski arsenal u Saloni (u blizini današnjeg Splita ) i pristup rudarskim resursima olovo u Domaviji (kod današnje Srebrenice ) i željezo u Savskoj dolini.[14] Zbog geografskog položaja Dalmacije koji je odvraćao pristup s kopna (za obalne gradove) i njegove kontrole nad Jadranskim morem, Marcelin je bio prilično neprikosnoven što mu je omogućilo da postane vrlo aktivan u glavnim područjima Zapada.

Bilješke

[uredi | uredi kôd]
 1. Damascius, fragments 158
 2. Damascius, Epitome Photiana, 91
 3. PLRE, II pp 708
 4. PLRE, II pp 1289
 5. Priscus of Panium, fragment 29
 6. PLRE II, pp 709
 7. Hydatius Chronicon, 227
 8. Hydatius, 234
 9. PLRE II, pp 1288
 10. O'Flynn, Generalissimos of the Western Roman Empire, pp 116-117.
 11. Stephin Williams and Gerard Friell, The Rome That Did Not Fall: Survival of the East in the fifth century, pp. 178
 12. PLRE II, pp. 777
 13. Damascius, Epitome Photiana, 91.
 14. Wozniak,East Rome, Ravenna and Western Illyricum pp. 357.

Reference

[uredi | uredi kôd]
 • John Martindale, John R. Morris PLRE II, ( Prosopography of the Later Roman Empire Vol. II AD 395–527)
 • O'Flynn, John Michael. Generalisimus Zapadnog Rimskog Carstva
 • Stephen Williams i Gerard Friell, Rim koji nije pao: Opstanak Istoka u petom stoljeću.
 • Jones, AHM, Kasnije Rimsko Carstvo 284-602 sv. ja
 • MacGeorge, Penny, Kasni rimski gospodari rata. Oxford 2002
 • Bury, JB Povijest kasnijeg Rimskog Carstva: od smrti Teodozija I. do smrti Justinijana. Vol. I. 1958. godine.
 • Wozniak, Frank E. "Istočni Rim, Ravena i zapadni Ilirik", Historia 30, (1981.) str. 351–382 (prikaz, stručni).
 • Mathisen, RW "Otpor i pomirenje; Majorian and the Gallic Aristocracy After the Fall of Avitus", Francia 7 pp. 597–627 (prikaz, stručni).