Maria Bertilla Boscardin

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Maria Bertilla Boscardin
Maria Bertilla Boscardin
Rođena 6. listopada 1888.
Brendola, Italija
Preminula 20. listopada 1922.
Treviso, Italija
Beatificirana 8. lipnja 1952.
Kanonizirana 11. svibnja 1961.
Spomendan 20. listopada
Simboli ljiljan
Svetišta Brendola (rodna kuća), Vicenza (grob)
Portal o kršćanstvu

Sveta Maria Bertilla Boscardin, rođena kao Anna Francesca Boscardin (Brendola, 6. listopada 1888.Treviso, 20. listopada 1922.), bila je talijanska časna sestra, koja je pripadala kongregaciji Sestara svete Doroteje iz Vicenze. Kao medicinska sestra pomagala je bolesnoj djeci i žrtvama zračnih napada u Prvom svjetskom ratu. Papa Ivan XXIII. proglasio ju je sveticom 1961. godine.

Rođena je u seljačkoj obitelji u Brendoli, gradu podno brda Berici u pokrajini Vicenza u Italiji. Njen otac bio je nasilan i često je pio. Neredovito je išla u školu, jer je pomagala kod kuće, u polju i služila kod obitelji u susjedstvu. S devet godina je primila prvu pričest, dvije godine ranije nego je bio običaj u to vrijeme. Na dar je od župnika dobila katekizam, koji je imala uza sebe sve do smrti. Sa šesnaest godina ušla je u redovničku zajednicu Sestara svete Doroteje, kćeri Presvetih Srca, 8. travnja 1905. godine. Uzela je redovničko ime Maria Bertilla. Bila je skromna i jednostavna pa je rekla: "Ne znam ništa. Siromašna sam, guska. Naučite me. Želim biti svetica."

Nakon početnog razdoblja u kojem se našla radeći u kuhinji, diplomirala je kao medicinska sestra u bolnici Treviso pod upravom njene redovničke zajednice, kamo je poslana. Svoje je zvanje pronašla u skrbi za bolesnike, osobito djecu, tijekom Prvog svjetskog rata. Bila je jako predana svome poslu.

Poznata joj je bila fraza: „Bogu sva slava, bližnjemu sva radost, meni sva žrtva”. S poniznošću je slijedila ovo pravilo Evanđelja: "Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga. (Mt 20, 26-27)"[1]

S 22 godine prvi put je operirana zbog raka; a preminula je u svojoj 34. godini života, nakon još jedne operacije kojom nije uspjela pobijediti bolest. U trenutku smrti, majci predstojnici rekla je, da kaže svojim časnim sestrama: "Radite samo za Gospodina, sve drugo je ništa".[2] Njeni posmrtni ostaci čuvaju se u Vicenzi, u malom svetištu u matičnoj kući sestara svete Doroteje. Na njenom grobu piše: "odabrana duša herojske dobrote ... anđeoski ublaživač ljudskih patnji na ovom mjestu."

Proces kanonizacije započeo je 1925. godine, a sestra Bertilla je 8. lipnja 1952. proglašena blaženom od strane pape Pija XII. Mariju Bertillu Boscardin papa Ivan XXIII. proglasio je sveticom 11. svibnja 1961. godine. Prisustvovali su njeni roditelji i neki od pacijenata, kojima je pomagala.

Njen spomendan je 20. listopada.

Izvori[uredi | uredi kôd]