Maria Reiche

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Maria Reiche 1910.
Kuća Marie Reiche koja je danas muzej

Maria Reiche Neumann (Dresden 15. svibnja 1903.Lima, Peru 8. lipnja 1998.) bila je njemačka matematičarka i arheologinja poznata po svom istraživanju Nazca linija u Peruu.

Maria Reiche je studirala matematiku, zemljopis i jezike pri dresdenskom tehničkom sveučilištu. 1932. godine radila je kao dadilja i učiteljica djece njemačkog konzula u Cuzcu Cusco u Peruu. 1934. godine bila je učiteljica u Limi i prevoditeljica znanstvenih članaka. Pri izbijanju Drugog svjetskog rata odlučuje ostati u Peruu, a ne vratiti se u Njemačku. 1940. postaje asistentica američkom arheologu Paulu Kosoku s kojim otkriva Nazca linije.

U 1946. počinje istraživati linije u Nazci. Kada je Kosok 1948. napustio Peru, nastavlja posao i klasificira sve linije u oblasti. Teorija Marie Reiche zasnivala se na ideji da su linije korištene kao Sunčev kalendar i kao opservatorij za astronomska promatranja.

Pošto se linije jasno vide i iz zraka, uspjela je nagovoriti Peruansko zrakoplovstvo da joj pomogne s fotografiranjem linija. Većinu vremena provodi u svom domu u Nazci. Opisala je svoju teoriju u knjizi Geheimnis der Wüste (hr. Pustinjska tajna) a zaradu od prodaje knjige je koristila za zaštitu pustinje oko linija i zapošljavanje čuvara i asistenata.

Reiche je željela očuvati linije od automobilskog prometa, pošto leže blizu Pan-American Highwaya i raznih planiranih državnih cesta. Većinu novca kojeg je zaradila otišao je za radove u toj oblasti. Uspjela je nagovoriti peruansku vladu da ograniči radove u neposrednoj okolici. Sagradila je toranj u blizini autoceste tako da su posjetitelji mogli promatrati linije s udaljenosti. 1992. godine postaje državljanka Perua a 1993. dobiva medalju za zasluge Orden El Sol del Perú. Unesco je linije u Nazci uvrstio u listu Svjetske baštine 1995. godine.

Zdravlje Marie Reiche se pogoršalo tijekom godina. Postala je ovisna o invalidskim kolicima a i vid joj je oslabio. Posljednjih godina svog života patila je i od Parkinsonove bolesti. Preminula je 8. lipnja 1998. od posljedica raka u zrakoplovnoj bolnici u Limi. Pokopana je nedaleko od Nazce sa svim vojnim počastima. Njezin dom pretvoren je u muzej.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]