Maria Reiche

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Maria Reiche 1910.
Kuća Marie Reiche koja je danas muzej

Maria Reiche Neumann (Dresden 15. svibnja 1903. - Lima, Peru 8. lipnja 1998.) bila je njemački matematičar i arheolog poznata po svom istraživanju Nazca linija u Peruu. Maria Reiche je studirala matematiku, zemljopis i jezike pri dresdenskom tehničkom sveučilištu. 1932. godine radila je kao dadilja i učiteljica djece njemačkog konzula u Cuscou u Peruu. 1934. godine bila je učiteljica u Limi i prevoditeljica znanstvenih članaka. Pri izbijanju drugog svjetskog rata odlučuje ostati u Peruu a ne vratiti se u Njemačku. 1940. postaje asistent američkom arheologu Paulu Kosoku koji otkriva Nazca linije.

U 1946. počinje istraživati linije u Nazci. Kada je Kosok 1948. napustio Peru, nastavlja posao i klasificira sve linije u oblasti. Teorija Marie Reiche zasnivala se na ideji da su linije korištene kao sunčev kalendar i kao observatorij za astronomska promatranja.

Pošto se linije jasno vide i iz zraka, uspjela je nagovoriti Peruansko zrakoplovstvo da joj pomogne s fotografiranjem linija. Većinu vremena provodi u svom domu u Nazci. Opisala je svoju teoriju u knjizi The Mystery of the Desert (hr. Pustinjska tajna) a zaradu od prodaje knjige je koristila za zaštitu pustinje oko linija i zapošljavanje čuvara i asistenata.

Reiche je željela očuvati linije od automobilskog prometa, pošto leže blizu Pan-American Highwaya i raznih planiranih državnih cesta. Većinu novca kojeg je zaradila otišao je za radove u toj oblasti. Uspjela je nagovoriti peruansku vladu da ograniči radove u neposrednoj okolici. Sagradila je toranj u blizini auto ceste tako da su posjetitelji mogli promatrati linije sa udaljenosti. 1993. godine dobiva medalju za zasluge Degree of Great Cross a 1994. postaje građanin Perua. Unesco je 1995. stavio Nazca linije na listu Svjetske baštine 1995. godine.

Zdravlje Marie Reiche se pogoršalo tijekom godina. Postala je ovisna o invalidskim kolicima a i vid joj je oslabio. Posljednjih godina svog života patila je i od Parkinsonove bolesti. Preminula je 8. lipnja 1998. od posljedica raka u zrakoplovnoj bolnici u Limi. Sahranjena je nedaleko Nazce sa svim vojnim počastima. Njen dom je postao muzej.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]