Mariam Baouardy

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Mariam Baouardy
Mariam Baouardy
Rođen 5. siječnja 1846.
Ibillin, Izrael
Preminuo 26. kolovoza 1878.
Betlehem, Palestinska Autonomna Područja
Beatificiran 13. studenog 1983.
Kanoniziran 17. svibnja 2015.
Slavi se u Katolička Crkva
Spomendan 26. kolovoza
Simboli karmelićanski habit
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveta Mariam Baouardy, poznata i kao Mariam iz Betlehema, Mirjam od Isusa Raspetog (Ibillin, Izrael, 5. siječnja 1846.Betlehem, 26. kolovoza 1878.) - svetica Melkitske grkokatoličke Crkve, redovnica Reda bosonogih karmelićana, mističarka, stigmatičarka

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mariam Baowardi rođena je u Ibilinu u Galileji 5. siječnja 1846. u obitelji grkokatolika (melkita) Giriesa i Mariam Baouardi. U dobi od 3 godine izgubila je oba roditelja. Nećake (Mariam je imala brata) uzeo je stric. Nekoliko godina kasnije preselili su se u Aleksandriju u Egipat. Mariam nije stekla osnovno obrazovanje i do kraja života bila je nepismena. U dobi od 13 godina odbila je ponudu za brak te započela redovnički poziv. Nesuđeni zaručnik musliman napao ju je i ranio sabljom te ostavio na ulici, no preživjela je. U 16. godini života bila je neko vrijeme slijepa.

Sljedećih nekoliko godina Mariam je radila kao sluškinja u kućama u Jeruzalemu, Aleksandriji, Bejrutu i Marseilleu. U Marseilleu je početkom korizme 1865. pristupila Družbi sestara milosrdnica, ali je dva mjeseca kasnije, zbog bolesti, napustila samostan. Tada je primljena u Družbu sestara Ukazanja anđela svetom Josipu. No, po završetku postulata, Mariam je shvatila da je pozvana na kontemplativni tip redovništva.

Dana, 29. ožujka 1867. razvila je prve stigme.[1] U lipnju iste godine ušla je u samostan bosonogih karmelićana u Pauu u Francuskoj.

Sveta Mariam

U kolovozu 1870., dok je još bila u novicijatu, poslana je u Indiju, da osnuje samostan bosonogih karmelićana u Mangaloreu. Dana, 21. studenoga 1871. položila je redovnički zavjet i uzela novo ime Mirjam od Isusa Raspetog. Godinu dana kasnije vraćena je u Pau, odakle je u kolovozu 1875., zajedno s drugim redovnicama, poslana u Betlehem, da osnuje prvi samostan bosonogih karmelićana u Palestini.[2] Uz njezino ime povezuje se identifikacija svetog mjesta Emaus (Nikopolis) u Svetoj zemlji, koji se spominje u Bibliji u događajima nakon Isusova uskrsnuća. Njezino je štovanje Duha Svetoga bilo izvanredno.[3]

Mirjam od Isusa Raspetog umrla je od raka, koji je zadobila nakon jedne frakture uzrokovane padom,[4] 26. kolovoza 1878. u Betlehemu.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 13. studenog 1983., a papa Franjo proglasio ju je svetom 17. svibnja 2015. godine. Druga je svetica Grkokatoličke Crkve nakon sv. Jozafata Kunceviča.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. AEI (1999). Bethlehem Community Book. Bethlehem: Arab Education Institute. pp. 110, 111.
  2. https://ocarm.org/en/content/liturgy/bl-mary-jesus-crucified-ocd-virgin-mInačica izvorne stranice arhivirana 14. kolovoza 2016. Preuzeto 14. studenoga 2021.
  3. https://www.bitno.net/vjera/svetac-dana/sveta-mariam-iz-betlehema-glasnica-duha-svetoga/ Preuzeto 14. studenoga 2021.
  4. https://karmel.hr/?p=5204 Preuzeto 14. studenoga 2021.