Prijeđi na sadržaj

Mariam Baouardy

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Mariam Baouardy
Mariam Baouardy
Rođen 5. siječnja 1846.
Ibillin
Preminuo 26. kolovoza 1878.
Betlehem
Beatificiran 13. studenog 1983.
Kanoniziran 17. svibnja 2015.
Slavi se u Katoličkoj Crkvi
Spomendan 26. kolovoza
Simboli karmelićanski habit
Svetišta karmelićanska crkva u Betlehemu
Portal o kršćanstvu

Sveta Mariam (Mirjam) Baouardy, redovničkog imena Sveta Marija od Propetog Isusa[1], poznata i kao Mariam iz Betlehema i Mirjam od Isusa Raspetog, pridjevaka „ljiljan Palestine” i „glasnica Duha Svetoga”[1] (Ibillin, 5. siječnja 1846.Betlehem, 26. kolovoza 1878.), svetica Melkitske grkokatoličke Crkve, bosonoga karmelićanka, mističarka i stigmatičarka.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Ibilinu u Galileji 5. siječnja 1846. u obitelji libanonskih grkokatolika (melkita) Giriesa i Mariam Baouardi (rođ. Chahine), kao trinaesto od četrnaestero djece i jedina kći.[1] U dobi od tri godine izgubila je oba roditelja. Nećake (Mariam je imala brata Boulosa) uzeo je stric. Nekoliko godina kasnije preselili su se u Aleksandriju, u Egipat. Brata joj je usvojila obitelj iz Nazareta i nije ga više vidjela.[1] Mariam nije stekla osnovno obrazovanje i do kraja života bila je nepismena. U dobi od trinaest godina odbila je ponudu za brak te započela redovnički poziv. Nesuđeni zaručnik musliman, brat stričeve žene, napao ju je i ranio sabljom te ostavio na ulici, no preživjela je. U 16. godini života bila je neko vrijeme slijepa. Zbog odbijanja prijelaza na islam bila je izložena prijetnjama pa je brodom pobjegla u Bejrut.

Sljedećih nekoliko godina radila je kao sluškinja u kućama u Jeruzalemu, Aleksandriji, Bejrutu i Marseilleu. U Marseilleu je početkom korizme 1865. pristupila Družbi sestara milosrdnica, ali je dva mjeseca kasnije, zbog bolesti, napustila samostan. Tada je primljena u Družbu sestara Ukazanja anđela svetom Josipu u maresilleskoj Le Capelette. No, po završetku postulata, Mariam je shvatila da je pozvana na kontemplativni tip redovništva.

Dana, 29. ožujka 1867. razvila je prve stigme.[2] U lipnju iste godine ušla je u samostan bosonogih karmelićana u Pauu u Akvitaniji.

Sveta Mariam

U kolovozu 1870., dok je još bila u novicijatu, poslana je u Indiju, na osnutak samostana bosonogih karmelićana u Mangaloreu. Dana, 21. studenoga 1871. položila je redovnički zavjet i uzela novo ime, Marija od Propetog Isusa (Mirjam od Isusa Raspetog). Godinu dana kasnije vraćena je u Pau, odakle je u kolovozu 1875., zajedno s drugim redovnicama, poslana u Betlehem, na osnivanje prvoga samostana bosonogih karmelićana u Palestini.[3] Uz njezino ime povezuje se identifikacija svetog mjesta Emausa (Nikopolisa) u Svetoj zemlji, koji se spominje u Bibliji u događajima nakon Isusova uskrsnuća. Njezino je štovanje Duha Svetoga bilo izvanredno.[4]

Umrla je od raka, koji je zadobila nakon jedne frakture uzrokovane padom,[5] 26. kolovoza 1878. u Betlehemu.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 13. studenog 1983., a papa Franjo proglasio ju je svetom 17. svibnja 2015. godine. Druga je svetica Grkokatoličke Crkve nakon sv. Jozafata Kunceviča. Prigodom kanonizacije, papa Franjo je istaknuo:[1]

»Iz vječne ljubavi Oca i Sina, koja u nama boravi po Duhu Svetom, snagu crpi naše poslanje i naše bratsko zajedništvo; iz nje uvijek iznova izbija radost nasljedovanja Gospodina na putu njegova siromaštva, djevičanstva i poslušnosti; i ta ista ljubav poziva nas na rast u kontemplativnoj molitvi. To je na osobit način iskusila sestra Marija Baouardy koja je-ponizna i neuka-znala davati savjete i teološka razjašnjenja krajnje jasnoće, što je plod njezina trajnoga dijaloga s Duhom Svetim.«

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e Sveta Marija od Propetog Isusa – upoznajte palestinsku ‘glasnicu Duha Svetoga’ narod.hr. Objavljeno 26. kolovoza 2023.
  2. Bethlehem Community Book, Bethlehem: Arab Education Institute, 1999., str. 110, 111.
  3. https://ocarm.org/en/content/liturgy/bl-mary-jesus-crucified-ocd-virgin-mArhivirana inačica izvorne stranice od 14. kolovoza 2016. (Wayback Machine) Preuzeto 14. studenoga 2021.
  4. Sveta Mariam iz Betlehema, glasnica Duha Svetoga bitno.net. Preuzeto 14. studenoga 2021.
  5. https://karmel.hr/?p=5204 Preuzeto 14. studenoga 2021.