Marija Maravillas od Isusa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Marija Maravillas od Isusa
Marija Maravillas od Isusa
Rođena 4. studenog 1891.
Madrid
Preminula 11. prosinca 1974.
Madrid
Beatificirana 10. svibnja 1998.
Kanonizirana 4. svibnja 2003.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 11. prosinca
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Marija de las Maravillas Pidal y Chico de Guzman (Madrid, 4. studenog 1891. - Madrid, 11. prosinca 1974.), karmelićanka i katolička svetica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Plemenitog je podrijetla, a baki s majčine strane najviše zahvaljuje odgoj svog najranijeg djetinjstva. Ušla je u Karmel El Escorial (Madrid) 1920. i položila zavjete sljedeće godine. Pod nadahnućem da ustanovi Karmel u zemljopisnom srcu Španjolske, El Cerro de los Angelesu, postaje imenovana prvom prioricom novoutemeljenog samostana tamo 1926. Kako su zvanja navirala tako je osnovala još jedan samostan u Indiji 1933. Zbog građanskog rata u Španjolskoj sestre su morale napustiti samostan u El Cerru, koji je potom bio potpuno razrušen. Vratile su se pod vodstvom Majke Maravillas 1939. i ponovno ga obnovile i u sljedećih dvadesetak godina osnovale još osam samostana. U pretposljednje osnovanom 1961., La Aldehuela (Madrid), ostala je živjeti do svoje smrti 11. prosinca 1974. godine.

U tih svojih posljednjih 14 godina i dalje je nastavila iz klauzure voditi brigu oko potreba sviju samostana koje je osnovala, ali i izvela i veliki društveni projekt izgradnje stambenog bloka s dvjestotinjak stanova za najpotrebnije. Sama se pobrinula i za izgradnju jedne crkve i škole. Novčano je pomagala istaknutije sjemeništarce podržavajući ih na njihovom putu prema svećeništvu, utemeljila fondaciju za njegu bolesnih redovnica, kupila kuću u Madridu za karmelićanke koje su zbog potreba liječenja morale boraviti više dana u Madridu, i poduprla Institut Claune u izgradnji bolnice za klauzurne sestre. U inicijativi i izvedbi ovih projekata, koje je običavala započeti bez ekonomskih sredstava, pouzdavala se iznad svega u providnost Božju, koja ju nikad nije iznevjerila.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 10. svibnja 1998., a svetom 4. svibnja 2003. Njen spomendan se slavi 11. prosinca.