Marko Andrijić

Izvor: Wikipedija

Marko Andrijić (Korčula, 15. stoljeće – ?, oko 1507.), hrvatski graditelj i klesar.

Marko Andrijić- Zvonik katedrale u Korčuli
Marko Andrijić- Ciborij katedrale u Korčuli

Marko Andrijić, pripadnik je glasovite korčulanske graditeljske i klesarske obitelji Andrijić ( Andrija Marković, Petar Andrijić, Nikola Blažev, Josip Markov).

Sin je klesara Andrije Markovića. Oko 1470. godine u Dubrovniku osniva radionicu. Od 1474. godine u dubrovačkom dominikanskom samostanu gradi prema nacrtima B. Graziana kapelu sv. Vicka. U isto vrijeme sudjeluje na gradnji mosta na Pilama, gradskih vrata u luci, a za Knežev dvor radi stubište s ogradom.

Nakon 1480. odlazi u Korčulu. Ondje od 1481. do 1482. godine dovršava gradnju zvonika katedrale. Originalnom arhitektonskom koncepcijom Andrijić je zadivio korčulanske stanovnike koji su ga 1485. godine imenovali protomagistrom svih javnih gradnji u Korčuli-tada gradi kulu Ravelin i gradske zidine. Korčulanskim zvonikom Marko Andrijić je stvorio prototip koji je postao uzor nizu dalmatinskih zvonika- od renesansnog franjevačkog zvonika u Hvaru do baroknih zvonika dubrovačkog i korčulanskog kraja. Pretpostavlja se da je konstrukcija Andrijićeve kupole kojom se zaključuje zvonik utjecala na Nikolu Firentinca za gradnju kupole Šibenske katedrale.

1485. godine radi i svoje remek – djelo- ciborij glavnog oltara korčulanske katedrale s prizorima Navještenja. Nakon toga u Dubrovniku radi opremu za samostan Apostola i projektira zvonik franjevačkog samostana u Hvaru. Hvarski će zvonik dovršiti njegov brat Vlahuša – Blaž. Sinovi Marka Andrijića su: Petar, Josip i Andrija).

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Cvito Fisković - Naši graditelji i kipari XV i XVI stoljeća u Dubrovniku, Zagreb, 1947.
  • Cvto Fisković - Prvi poznati dubrovački graditelji, JAZU, Dubrovnik, 1955.
  • Vinko Foretić - Podrijetlo porodice korčulanskih kamenara Andrijića, Peristil, Br. 3, Zagreb, 1960.
  • Hrvatska renesansa, katalog izložbe, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 2004.