Marko Antonije

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Marko Antonije , na latinskome Marcus Antonius Marci Filius Marci Nepos (Rim, oko 83. pr. Kr. - Egipat, 1. kolovoza 30. pr. Kr.) je bio rimski državnik i najvjerniji i najbolji prijatelj Julija Cezara. Bio je jedan od tri trijumvira u drugom trijumviratu.

Kao general je na Cezarovu naredbu čuvao Kleopatru u Egiptu i pratio ju na put u Rim. Nakon što je Cezar poginuo u atentatu, vratio se u Egipat u koji je Kleopatra pobjegla sa svojim sinom. Nakon nekog vremena njih dvoje su se zaljubili te mu je Kleopatra rodila djecu. Kako je već tada bio oženjen Oktavijanovom sestrom, Oktavijan je isposlovao kod Senata da se Kleopatri objavi rat. Do bitke je došlo kod rta Akcija 31. g. pr. Kr., u kojoj su Antonije i Kleopatra poraženi, te su pobjegli u Egipat. Oktavijan je ubrzo stigao i ušao u Egipat, pa je Antonije zajedno s Kleopatrom počinio samoubojstvo. Oktavijan je ubrzo Egipat proglasio rimskom provincijom.


Society.svgP vip.svg Nedovršeni članak Marko Antonije koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.