Marko Dobretić

Izvor: Wikipedija

Fra Marko Dobretić Jezerčić (Dobrebić), OFM (Brnjići, Dobretići, 1707.Fojnica, 8. siječnja 1784.) je bio bosanski franjevac, provincijal Bosne Srebrene, naslovni biskup eretrijski, apostolski vikar u Bosni i teološki pisac.

Rođen je 1707. g. u selu Brnjićima, župa Dobretići. Kršteno mu je ime bilo Juro. Srednjoškolsku izobrazbu primio je u franjevačkom samostanu u Fojnici, filozofsko-teološku započeo u Dalmaciji, a dovršio 1740. g. u Firenci. U Italiji je od 1740. do 1757. godine predavao filozofiju, dogmatiku i moralno bogoslovlje na raznim teološkim učilištima. Po povratku u Provinciju Bosnu Srebrenu obavljao je dužnosti definitora, kustosa i u dva navrata je bio provincijalom Bosne Srebrene (1758. – 1762. i 1768. – 1771.). Zatvoren prigodom boravka u Fojnici 1764. godine. Izveden pred sud pred pašom u Travniku i oslobođen uz veliku otkupninu. Poslije smrti biskupa Bogdanovića, a na prijedlog splitskog nadbiskupa, Propaganda ga je izabrala za apostolskog vikara u Bosni (1773. – 1784.). Godinu prije posvećen za naslovnog biskupa eretrijske biskupije, tj. mjesta Eretrije na otoku Eubeja u Egejskom moru. 12. prosinca posvetio ga splitski nadbiskup Ivan Luka Garanjin, a ko-konsekratori su bili ninski biskup Ivan Krstitelj Jurileo i trogirski biskup Ivan Antun Miočević. Biskup je bio do 1784. godine. Nastojao reformirati glagoljaše. Naglasak reforme bio je na bogoslovnom obrazovanju.

Fra Marko Dobretić je kao apostolski vikar obavio tri biskupske vizitacije (1773., 1777., 1780.) i o njima izvijestio Kongregaciju za raširenje vjere. Njegova biskupska izvješća, koja je najvećim dijelom objavio Julijan Jelenić (Spomenici kulturnog rada franjevaca Bosne Srebreničke), vrijedan su izvor za povijest Bosne i Hercegovine onoga vremena. Iza sebe je ostavio priručnik iz moralne teologije Kràtko skupgliegne chiudorednè, illiti moralne bogoslovcze svarhu sedam Katoliçanske Czarkvè Sakramenatah... za obchienuh sluxbu Paràkah, ilti Xupnikah Nàroda Slovinskoga. (Ancona 1782.). Priručnik je bio namijenjen svim onima koji podjeljuju i primaju sakramente, misionarima, župnicima i ispovjednicima. Sudeći po službama koje je obnašao i teološkim radovima koje je ostavio iza sebe, fra Marko Dobretić je bio vrlo naobražen čovjek i smatra se jednim od najboljih teoloških pisaca među bosanskim franjevcima.

Umro je 8. siječnja 1784. u 77. godini života u Fojnici gdje je i pokopan u samostanskoj crkvi.

Izvori[uredi | uredi kôd]