Prijeđi na sadržaj

Marko Perković

Izvor: Wikipedija
»Thompson« preusmjerava ovamo. Za istoimenu američku strojnicu, pogledajte Thompson (strojnica).
Marko Perković Thompson
Marko Perković Thompson 2013.
Ime u rodnom listuMarko Perković
Poznat/a i kaoThompson
Rođen/a27. listopada 1966.
Žanr/ovipop
rock
hard rock
kršćanski rock
heavy metal
Zanimanjeglazbenik
InstrumentVokal
Djelatno razdoblje1992.danas
Producentska kućaCroatia Records
AngažmanČlanovi sastava:
Tomislav Mandarić (gitara)
Ivan Ivanković (gitara)
Ivan Dabro (bas-gitara)
Duje Ivić (klavijature)
Ivica Ike Bilić (bubnjevi)
Internetska stranicaSlužbene stranice
Istoimeni sastav "Thompson" u Crikvenici, 2013. godine

Marko Perković, poznatiji kao Thompson (Čavoglave, 27. listopada 1966.), hrvatski je glazbenik i izvođač pjesama domoljubne, ljubavne i vjerske tematike.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Marko Perković rođen je 27. listopada 1966. godine u selu Čavoglave, u Zagori (Šibensko-kninska županija) od majke Marije i oca Ante. Svoje rano djetinjstvo i odrastanje je proveo u rodnom selu. Oca je rijetko viđao jer je bio odsutan zbog posla u Njemačkoj, a dolazio je kući samo za Božić i Uskrs. Marko u gradu Splitu završava srednju školu za ugostitelja.

Po početku Domovinskog rata 1991. godine Marko se pridružio kao dragovoljac Zboru narodne garde. Marko je u to vrijeme u rukama imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak.

Iz toga doba potječe i prva Markova pjesma – legendarna "Bojna Čavoglave". Pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala je jednim od prepoznatljivih simbola prvih dana Domovinskog rata. Glavna poruka ove pjesme bila je upućena četnicima, kojima se željelo dati do znanja da neće u Čavoglave dok god ondje žive Hrvati. Tu pjesmu su (s prerađenim tekstom) pjevali i pripadnici Armije BiH kao i HVO-a.[1] Postojala je posebna pjesma s tekstom Branitelji Sarajeva (poznata i kao Hej junaci) koja se pjevala za opsade Sarajeva.[2][3]

Nakon obrane Čavoglava 1992. godine Marko počinje priređivati humanitarne koncerte diljem Hrvatske. 1992. godine izlazi i njegov prvi album Moli mala.

Godine 1995. Perković se vraća u 142. drnišku brigadu, koja je sudjelovala u operaciji Oluja (4.7. kolovoza 1995.). Bio je jedan od prvih vojnika koji su ušli u oslobođene gradove Knin i Drniš. Nekoliko mjeseci prije Oluje, napisao je još jedan ratni hit, "Anica – Kninska kraljica". U toj pjesmi poručuje Srbima da će Hrvati osloboditi Knin. Prvi put ju je javno izveo na koncertu na kninskoj tvrđavi nekoliko dana nakon Oluje.[4] Pjesma je objavljena u albumu Vrijeme škorpiona, 1995. godine.

Godinu dana nakon završetka rata, 1996. godine Marko je završio i svoj treći album Geni kameni. Godine 1998. godine izlazi uspješni album Vjetar s Dinare, a 2002. godine ponavlja uspjeh s albumom E, moj narode.

2003. godine izlazi kompilacija Sve najbolje s 18 pjesama. Na njoj se pojavljuje i jedna nova pjesma "Ivane Pavle II", koja je posvećena dolasku pape Ivana Pavla II. u Republiku Hrvatsku.

Marko Perković 2011.

Šesti album Marka Perkovića Thompsona je album Bilo jednom u Hrvatskoj koji je izašao 8. prosinca 2006. godine. Na ovaj novi album se dugo čekalo, a Thompsonova publika ga je prepoznala. Prodan je u približno 120.000 primjeraka. 2008. godine snimio je obradu pojedinih pjesama sa starijih albuma na album naziva Druga strana, te tako slušateljima "vraća" megahitove kao što su pjesme "Bojna Čavoglave", "Anica − Kninska kraljica", "Lijepa li si" i ostale.

Najnoviji album Marka Perkovića Thompsona je album Ora et labora koji je objavljen 10. travnja 2013. godine, a producent albuma je Tiho Orlić. Za razliku od prethodnih albuma, ovaj album nema neku vrlo popularnu pjesmu, poput Lijepa li si, ili Zaustavi se, vjetre. U ovome se albumu Thompson tematski i dalje drži političkog i društvenog stanja u Hrvatskoj, no bavi se i povijesnom tematikom te se osvrće na Hrvatsku iz razdoblja srednjeg vijeka istovremeno ističući vrijednosti tradicije, vjere i domoljublja. Prema svojim riječima, Thompson je posebno ponosan na pjesmu Bosna, u kojoj skreće pozornost na ne tako svijetlu povijest hrvatskog naroda na području Bosne. Međutim, usprkos nedostatku "hitova", album je doživio veliki uspjeh te se prvih petstotinjak primjeraka rasprodalo u svega dva sata. Najveći je uspjeh postigla ljubavna balada Samo je ljubav tajna dvaju svjetova, koju je Thompson posvetio svojoj supruzi Sandri.

Marko Perković Thompson je jedan od najpopularnijih glazbenika u Republici Hrvatskoj. Njegove slušatelje najviše privlače pjesme domoljubne tematike u kojima naglašava svoje hrvatstvo, katoličanstvo i ljubav prema domovini.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Marko se 1995. godine vjenčao s Danijelom Martinović, no poslije se po crkvenoj proceduri za njihov brak pokazalo da nije ni bio. Brak je bio držan u tajnosti.

Danas je Marko Perković oženjen za Sandru koju je upoznao na svom koncertu u Kanadi. Vjenčali su se 2003. godine. S njom ima petero djece.

Kum je s Miroslavom Škorom i Matom Bulićem, a na krštenju kćerke je kumovala Ilana Marija Roman koja je doputovala čak iz New Yorka.

Međunarodno diskreditiranje i zabrane nastupa[uredi | uredi kôd]

Josip Pečarić obrađuje u svojoj knjizi "Hajka na Thompsona" medijsku hajku na glazbenika tijekom posljednjih dvadesetak godina[5] Hajka na Thompsona je krenula osobito nakon pjesme "E, moj narode". Nikad nije osuđen niti mu je sud izrekao zabranu nastupa.[6]

Kontroverzije[uredi | uredi kôd]

Dio medija i javnosti učestalo ga optužuje za fašizam, nacizam i ustaštvo. Jedan od razloga je što neki posjetitelji njegovih koncerata nose ustaška, što Thompson smatra propustom policije, a ne organizatora. Kad je riječ o navodnim simpatijama prema autoritarnim režimima, Marko je osudio fašizam, boljševizam, komunizam [7] te je osudio uporabu ustaških simbola na svojim koncertima.[8] Od fašizma se u nekoliko navrata javno ogradio.[9][10] Tako je pred više od 70 000 gledatelja na stadionu Maksimir izjavio:

»Mene često napadaju i prozivaju da smo fašisti, nacisti time i vas koji me slušate i pratite a mi im odavde poručujemo da nismo fašisti, nacisti nego hrvatski domoljubi.«[11]

Jedan od argumenta koji navode njegovi protivnici je činjenica da publiku na koncertu pozdravlja pozdravom „Za dom”.[12] Druga zamjerka je Thompsonovo nošenje crne odjeće što kritičari tumače aluzijom na crne odore nekih ustaških postrojbi. U Nizozemskoj mu je 2003. zabranjeno izvođenje koncerta u Amsterdamu, uz obrazloženje da je fašistički pjevač.[nedostaje izvor] Dan kasnije dozvoljeno je izvođenje koncerta njegovoj grupi u Rotterdamu, ali bez njega.[nedostaje izvor]

Ravnatelj carine i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, izjavio je tijekom suđenja Ivi Sanaderu za aferu Fimi media da je Thompsonu dao pola milijuna eura da 2007. godine ne pjeva ni za jednu političku stranku. Thompson je prema navodima Barišića po novac došao u Carinsku upravu, a posrednik između njih dvojice bio je fra Slaven Milanović Litre.[13][14] Zagrebački poduzetnik Mario Jelinčić ustvrdio je na suđenju da je na nagovor fratra Slavena Milanovića Litre sastavio ugovor prema kojem je Marko Perković Thompson od HDZ-a dobio pola milijuna eura.[15] Thompson je kazao na suđenju Sanaderu da nikada nije primio novac od Mladena Barišića.[16]

Udruga „Građanska akcija” organizirala je prosvjed protiv njegova koncerta u Poreču u kolovozu 2013..[17][18]

Ostale zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Marko Perković je poznat i po nekim donacijama i dobrotvornim koncertima:

 • sudjelovanje u emisiji Derbi Hrvatske radiotelevizijeza pomoć djeci oboljelih od malignih bolesti
 • započinjanje gradnje crkve „Hrvatskih mučenika“ u Čavoglavama
 • mnogobrojni humanitarni koncerti za vrijeme rata

Kum je s dvojicom glazbenika u Hrvatskoj, Miroslavom Škorom te "Kraljem Dijaspore" Matom Bulićem. Napunio je Poljud 2002. jednim od najvećih koncerata, ikada viđenih na ovim prostorima, a u lipnju 2007. u Zagrebu, na Maksimiru, je okupio preko 50.000 ljudi, te je 2009. godine na glavnom zagrebačkom Trgu, a povodom Dana branitelja, prema procjenama organizatora okupio preko 120.000 ljudi.

Jedan od većih koncerata Marka Perkovića Thompsona je i onaj u Čavoglavama, 5. kolovoza 2006. godine. Koncert je održan povodom 11. obljetnice Oluje, te Dana domovinske zahvalnosti, koji već prelazi u tradiciju, te se svake godine održava. Nastupali su: Thompson, Mate Bulić, Dražen Zečić, Tiho Orlić, Baruni, Ivan Mikulić i gosti iznenađenja. Cjelodnevna okupljanja 5. kolovoza u Čavoglavama prerasla su u tradicionalno obilježavanje obljetnice Oluje i Dana pobjede.

Godine 2008. Thompson je u Čavoglavama okupio preko 100.000 ljudi, kao 2009. te 2010. godine.[19]

Godine 2007. je bio na turneji Bilo jednom u Hrvatskoj. Turneja je započela 13. travnja 2007. koncertom u Vukovaru. 21.4. njegovih je 15.000 obožavatelja, koji su došli na koncert, blokiralo Frankfurt.

Pred oko 60.000 obožavatelja (službene mrežne stranice MPT-a) Thompson odradio gotovo trosatni koncert začinjen impozantnom scenografijom i pojačan gostovanjima klape "Intrade". Ovo je na daleko nadmašilo koncert u Splitu, koji je već tada bio jedan od najvećih koncerata u Hrvatskoj.

U svojoj turneji odradio je do sada preko 50 koncerata diljem Hrvatske, te je odradio koncerte i u Americi, Kanadi, Australiji te Hercegovini.

Marko Perković na koncertima redovno nosi Medaljon sv. Benedikta.

Godine 2011. Thompson je napisao i ispjevao naslovnu pjesmu za hrvatski ratni film Josef. I sam Thompson se pojavio u filmu u manjoj ulozi neimenovanog austrijskog vojnika.

Album Ora et labora izdao je 11. travnja 2013. koji je u roku od 15 dana dosegao zlatnu nakladu.[20]

Dan uoči ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 30. lipnja 2013., održao je koncert na Poljudu.

Nakon višemjesečne turneje Ora et labora diljem Hrvatske, BIH, Austrije, Njemačke i Kanade, održao je i koncert u punoj zagrebačkoj Areni, 20. prosinca 2014.

Godine 2014. dodijeljena mu je najveća hrvatska diskografska nagrada Porin u najprestižnijoj kategoriji Hit godine za 2013. godinu, za pjesmu Samo je ljubav tajna dvaju svjetova, koja je na kanalu YouTube pregledana gotovo 4 milijuna puta.[21] Pjesma je posvećena njegovoj supruzi Sandri.

U travnju 2020. godine objavljuje novi singl Ne boj se koji je naišao na pozitivne reakcije javnosti te je po prvi puta nakon duljeg vremena stigao i na Top Listu 20 najslušanijih singlova u glazbenoj emisiji Top.hr koja se emitira na RTL televiziji.[22]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Marko Perković na dobrotvornom koncertu "Križ nek' ti sačuva ime", 7. rujna 2008. godine, u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Kompilacije[uredi | uredi kôd]

Turneje[uredi | uredi kôd]

Nealbumske pjesme[uredi | uredi kôd]

Marko Perković Thompson je autor, ili je sudjelovao u izvođenju nekih pjesama kojih nema ni na jednom njegovom albumu. To su:

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. http://www.youtube.com/watch?v=zY-s0KS9Zhs
 2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. siječnja 2013. Pristupljeno 14. listopada 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 3. http://www.youtube.com/watch?v=GqxQQqXRr0Y
 4. Marko Perković Thompson. "U Knin sam ušao 5. kolovoza, a onda i zapjevao - emocije su neopisive!", Hrvatski tjednik, br.671, 3. kolovoza 2017., str.31
 5. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. ožujka 2016. Pristupljeno 18. lipnja 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 6. https://www.vecernji.hr/premium/thompson-je-podsjetnik-na-povijesni-poraz-ljevice-i-zato-ga-zele-zabraniti-1263795
 7. [1]
 8. Thompson u Vukovaru: Opća mobilizacija
 9. Thompson: Ne trebamo se bojati Europe. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. studenoga 2018. Pristupljeno 5. rujna 2007.
 10. [2]
 11. Grubišić, Petar. 18. lipnja 2007. S Thompsonom pjevalo 60.000 ljudi. Vecernji.hr. Pristupljeno 21. lipnja 2016.
 12. Sud utvrdio: Pozdrav ׳Za dom spremni׳ je stari hrvatski pozdrav
 13. Barišić: Thompson je prvo pristao na 200.000 pa tražio 515.000 eura
 14. 'Sastavio sam ugovor kojim je Thompson dobio pola milijuna eura da ne pjeva'
 15. 'HDZ JE THOMPSONU PLATIO POLA MILIJUNA EURA DA NE PJEVA, A JA SAM NAPISAO TAJ UGOVOR' Svjedok na suđenju Sanaderu. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. veljače 2016. Pristupljeno 23. travnja 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 16. Thompson o isplati pola milijuna eura: Nisam primio novac od Barišića, niti ga poznajem. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. lipnja 2016. Pristupljeno 23. travnja 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 17. Građanska akcija protiv koncerta Thompsona glas-istre.hr. Glas Istre.
 18. Građanska akcija: No pasaran Thompsonu u Istri vecernji.hr. Večernji list.
 19. Sto tisuća ljudi s Thompsonom u Čavoglavama na pučkoj proslavi
 20. http://www.crorec.hr/crorec.hr/vijest.php?OBJECT_ID=731053 (pristupljeno 19. travnja 2015.)
 21. https://www.youtube.com/watch?v=OihMDibGz1I Video objavljen 23. svibnja 2013. na službenom kanalu CROATIA RECORDS/ M.P. TON (pristupljeno 19. travnja 2015.)
 22. [3]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Marko Perković

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]