Martin de Porres

Izvor: Wikipedija
Martin de Porres
Martin de Porres
Rođen 9. prosinca 1579.
Lima
Preminuo 3. studenoga 1639.
Lima
Beatificiran 1837.
Kanoniziran 6. svibnja 1962.
Slavi se u Katoličkoj Crkvi
Spomendan 3. studenoga
Zaštitnik zanimanja brijača, frizera
Portal o kršćanstvu
Sv. Martin de Porres pokopan je u bazilici Svete Krunice u Limi.

Sveti Martin de Porres (Lima, 9. prosinca 1579. – Lima, 3. studenoga 1639.), prozvan i »Martin od ljubavi«, bio je peruanski dominikanac. Svetac je Katoličke Crkve. Zaštitnik je brijača i frizera. Spomendan mu je 3. studenoga.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Limi 9. prosinca 1579. godine. Otac mu je bio španjolski plemić, a majka pučanka podrijetlom iz Afrike. Djetinjstvo je proživio u siromaštvu. Kao petnaestgodišnjak ušao je u dominikanski samostan Svete Krunice u Limi. Dominikanci su ga primili najprije kao svoga trećoredca. Brinuo se za čistoću kuće i velikodušno prihvaćao najteže i najneugodnije poslove u samostanu.

Svečane redovničke zavjete položio je 2. lipnja 1603. godine. Kao brat pomoćnik radio je sve moguće poslove u kući i uz njih neprestano rastao i napredovao u svetosti, te je s vremenom dobio i izvanredne karizmatičke darove proroštva, zanosa, liječenja bolesnika, pa čak i bilokacije (bio je viđen u Africi, u Kini, u Japanu, gdje je u poteškoćama bodrio tamošnje misionare).

Glas o njegovoj svetosti se proširio, pa su ga posjećivali i pitali za savjet i biskupi, teolozi i obnašatelji vlasti. Za vrijeme kuge neumorno je dvorio subraću bolesnike, a neke je od njih i čudesno ozdravio. Također je pripomogao osnutku velikog sirotišta u Limi. Zbog njegovih djela milosrđa nazivali su ga »Martin od ljubavi«. Bio je velik prijatelj sa dvoje svojih svetih suvremenika, sv. Ružom Limskom i sv. Ivanom Maciasom. Umro je 3. studenoga 1639. godine u Limi.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Narod je Martina de Porresa i prije službenog postupka kanonizacije štovao kao svetca. Beatificiran je 1837. godine, a svetim ga je proglasio papa Ivan XXIII. 6. svibnja 1962. Jedan je od najpopularnijih svetaca Latinske Amerike.

Kako je Sv. Martin de Porres obavljao službu brijača, papa Pavao VI. 1966. godine proglasio ga je »prvotnim zaštitnikom kod Boga svih brijača, onih koji izrađuju perike, frizera i njima sličnih, sa svim liturgijskim počastima i povlasticama koje su povezane s tim«.

Posvete[uredi | uredi kôd]

Posvećene su mu:

Spomen[uredi | uredi kôd]

O njegovu životu snimljen je španjolski biografski igrani film Fra Metla (šp. Fray Escoba) iz 1961.[6]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. St. Martin de Porres parish, Scarborough (engl.) Pristupljeno 6. siječnja 2023.
  2. St. Martin de Porres Catholic Church (engl.) Pristupljeno 6. siječnja 2023.
  3. St. Martin de Porres School (engl.) Pristupljeno 6. siječnja 2023.
  4. Martin de Porres School (engl.) Pristupljeno 6. siječnja 2023.
  5. Martin de Porres School (engl.) Pristupljeno 6. siječnja 2023.
  6. Fra Metla mojtv.hr. MojTV

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Martin de Porres
Mrežna mjesta