Mary Cassatt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mary Cassatt
impresionizam
Mary Cassatt
Autoportret iz 1878., gvaš na papiru, Metropolitan, New York.
Rođenje 22. svibnja 1844.
Pittsburgh, SAD
Smrt 14. lipnja 1926.
Pariz, Francuska
Vrsta umjetnosti slikarstvo - crtež - grafika
Praksa Pittsburgh, Philadelphia, Pariz
Utjecao impresionizam u SAD-u
Utjecali Auguste Renoir, Edgar Degas i dr.
Poznata djela Veslačka skupina
Majka i dijete
Žena u vrtu nad kolijevkom
Portal o životopisima

Mary Stevenson Cassatt (Pittsburgh, Pennsylvania, 22. svibnja 1844. – Le Mesnil-Théribus kraj Pariza, 14. lipnja 1926.), američka slikarica i grafičarka, prva američka slikarica impresionizma.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Veslačka skupina, 1894., ulje na platnu, 90 × 118 cm, Nacionalna galerija, Washington.

Mary Cassatt je dolazila iz dobrostojeće obitelji u Pennsylvaniji. Najprije je studirala u Philadelphiji, ali je većinu života provela u Francuskoj gdje je nastavila učiti u Parizu kod A. Renoira i E. Degasa. Izlagala je s impresionistima i bila blizak prijatelj s Degasom. Njoj se priznaju zasluge za širenje impresionizma u SAD-u, jer je poticala svoju rodbinu i prijatelje da otkupljuju djela impresionista u vrijeme kad su ona bila nepopularna. Jedni od njih su, između ostalih, bili i obitelji Havemeyer koja je skupila zavidnu svjetski vrijednu kolekciju impresionističkih djela.

Djela[uredi | uredi kôd]

Svijetlim koloritom, te čvrstim i preciznim crtežom, slika i u grafici (poglavito u višebojnom bakropisu) obrađuje poetične portrete, najčešće majke s djecom i ženske likove na otvorenim prostorima.

Često je, inspirirana fotografijom, koristila tzv. “krupni kadar” (zoomirane likove). Tako je naslici Veslačka skupina kombinirala krupni kadar sa snažnim “skraćenjem” lika u prvom planu kako bi istaknula majku s djetetom. Njihove ukrštajuće poglede je naglasila tako što je sve ostalo (more, jedro,čamac) prikazala iznimno plošno, poput djela s japanskih drvoreza (koji su tada bili u modi među pariškim impresionistima).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mary Cassatt. Encyclopædia Britannica Online. Pristupljeno 8. studenoga 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Mary Cassatt.