Mary Cassatt

Izvor: Wikipedija
Mary Cassatt
impresionizam
Mary Cassatt
Autoportret iz 1878., gvaš na papiru, Metropolitan, New York.
Rođenje 22. svibnja 1844.
Pittsburgh, SAD
Smrt 14. lipnja 1926.
Pariz, Francuska
Vrsta umjetnosti slikarstvo - crtež - grafika
Praksa Pittsburgh, Philadelphia, Pariz
Utjecao impresionizam u SAD-u
Utjecali Auguste Renoir, Edgar Degas i dr.
Poznata djela Veslačka skupina
Majka i dijete
Žena u vrtu nad kolijevkom
Portal o životopisima

Mary Stevenson Cassatt (Pittsburgh, Pennsylvania, 22. svibnja 1844. – Le Mesnil-Théribus kraj Pariza, 14. lipnja 1926.), američka slikarica i grafičarka, prva američka slikarica impresionizma.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Veslačka skupina, 1894., ulje na platnu, 90 × 118 cm, Nacionalna galerija, Washington.

Mary Cassatt je dolazila iz dobrostojeće obitelji u Pennsylvaniji. Najprije je studirala u Philadelphiji, ali je većinu života provela u Francuskoj gdje je nastavila učiti u Parizu kod A. Renoira i E. Degasa. Izlagala je s impresionistima i bila blizak prijatelj s Degasom. Njoj se priznaju zasluge za širenje impresionizma u SAD-u, jer je poticala svoju rodbinu i prijatelje da otkupljuju djela impresionista u vrijeme kad su ona bila nepopularna. Jedni od njih su, između ostalih, bili i obitelji Havemeyer koja je skupila zavidnu svjetski vrijednu kolekciju impresionističkih djela.

Djela[uredi | uredi kôd]

Svijetlim koloritom, te čvrstim i preciznim crtežom, slika i u grafici (poglavito u višebojnom bakropisu) obrađuje poetične portrete, najčešće majke s djecom i ženske likove na otvorenim prostorima.

Često je, inspirirana fotografijom, koristila tzv. “krupni kadar” (zoomirane likove). Tako je naslici Veslačka skupina kombinirala krupni kadar sa snažnim “skraćenjem” lika u prvom planu kako bi istaknula majku s djetetom. Njihove ukrštajuće poglede je naglasila tako što je sve ostalo (more, jedro,čamac) prikazala iznimno plošno, poput djela s japanskih drvoreza (koji su tada bili u modi među pariškim impresionistima).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mary Cassatt. Encyclopædia Britannica Online. Pristupljeno 8. studenoga 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Mary Cassatt