Mary Helen Stefaniak

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Melissa Milich je američkohrvatska spisateljica. Po zanimanju je spisateljica i podučavateljica umijeća pisanja. Osim toga, radila je kao turistička voditeljica, urednica, prodavačica, model, nogometna trenerica i t.d. Piše romane. Piše isključivo na engleskom jeziku.

Rođenjem je Amerikanka. Podrijetlom je iz redova hrvatske manjine u Mađarskoj, iz Novog Sela, sela koje se nalazi gradu Virovitici na suprotnoj strani rijeke Drave. Kad su njeni predci doselili u SAD-u, živjeli su u nacionalnim slumovima u industrijskom dijelu Milwaukeeja. Ondje je odrastala uz ine nacionalne zajednice: Poljake, Slovence, Kašube i druge, što je utjecalo na šarolikost njenog proznog izraza (među ostalim svoje priče opisuje kao "priče o susjedstvima… Portreti susjedskih zajednica i priče o tome kako te ili služe ili ne uspijevaju služiti ljude koji u njima žive.") Osim toga, svoja je djela opisala kao "priče o povezivanju", o ljudima "koji su uspješno svladali prepreke koje gradimo između sebe". Stilski pripada glavnom pravcu američke književnosti. Njena tri kratka romana su na teme Milwaukeeja i Novog Sela. Piše za časopise Epoch, The Crescent Review, The North American, Short Story, The Yale Review i druge.

Danas radi u Omahi u saveznoj državi Nebraski, na sveučilištu Creightonu.

Djela:

  • Self-Storage and Other Stories, zbirka (duhovitih) kratkih priča, 1997.
  • The Turk and My Mother, kratki roman, 2000. (prvi put objavljen u Epochu)
  • The Cailiffs of Baghdad, Georgia, kratki roman, 2011.

Nagrade:

  • nagrada Banta za književni doseg za najbolju knjigu (fikcija ili nefikcija) koju je objavio wisconsinski autor 1997. (Self-Storage and Other Stories)
  • nagrada Anisfield-Wolf za fikciju 2011. (The Cailiffs of Baghdad, Georgia)
  • nagrada sveučilišta Binghamton John Gardner za fikciju
  • priznanje neovisnih izdavača Indie-Next “Great Read”, rujna 2010. (The Cailiffs of Baghdad, Georgia)
  • uvrštenje u antologiju New Stories from the South: The Year's Best, 2000.

Literatura:

Vanjske poveznice: