Mate (biljka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mate
Ilex paraguariensis - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-074.jpg
Status zaštite
Status iucn2.3 NT hr.svg

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Aquifoliales
Porodica: Aquifoliaceae
Rod: Ilex
Vrsta: I. paraguayensis
Dvojno ime
Ilex paraguayensis
A.St.-Hil. 1822
Mate žbunj
Lišče
Spreman za pripremu

Mate (latinski Ilex paraguariensis), (španjolski Yerba mate ili portugalski erva-mate je biljka koja raste kao grm ili malo drvo koje naraste najviše do 15 metara visine, zimzelenog je lista, dužine 7-11 cm i širine 3-5,5 cm.

Podrijetlom je iz subtropskih dijelova Južne Amerike. Uspijeva u Argentini, južnom Čileu, istočnom Paragvaju, zapadnom Urugvaju i južnom Brazilu.

Cvjetovi su maleni, zelenkasto-bijeli, s četiri latice. Plodovi su u formi crvenih bobica.

Čaj od mate[uredi VE | uredi]

Najveći proizvođači i potrošači čaja od mate nalaze se ujedno u zemljama podrijetla. Mate tu jedino i uspijeva. Uzgoj u drugim dijelovima svijeta u kojima vladaju slični klimatski uvjeti do sada nije uspio.

Mate znači izvorno u Kečua jeziku posuda za piće. Mate čaj je i prije kolonizacije domorodačkih naroda Južne Amerike bio tradicionalno piće. U brazilskom Rio Grande do Sul, u Paragvaju, Argentini, i u Urugvaju većina ljudi redovito piju mate čaj. U Argentini, oko 80% populacije barem jednom tjednom pije mate čaj, a godišnja potrošnja je 6,4 kilograma po stanovniku.

Napitak se tradicionalno priprema u posebnim drvenim posudicama (volumena cca 2 dcl) te pije direktno iz njih pomoću metalne slamčice (bombille) koja je u pravilu u svom donjem dijelu plosnata i sadrži fine pore za filtriranje. Spravlja se tako što se u posudicu (koja se još naziva i Mate) ulije do 1/2 - 2/3 visine praha suhe biljke Mate (Yerba Mate), potom posudicu dlanom zatvori, protrese i otvori tako da otvor bude pod 45 stupnjeva. Potom se u posudu koja je i dalje nagnuta, ulije sa strane malo hladne vode, izravna te pusti kratko da odstoji. Nakon toga ulijevamo u posudu vruću, ali ne kipuću vodu (optimalno 70-80° C) sve do ispod vrha te stavljamo u posudu bombillu, sačekamo malo da sedimentira i prvi mate je spreman za piće.

Uobičajeno je prvi mate dosta jak i pije ga osoba koja ga je spravila. Bombilla se pritom ne smije podizati s dna. Nakon što je ispijen, ulije se nova količina vruće vode i Mate predaje drugoj osobi na ispijanje i tako redom u krug, sve dok napitak ne postane preslab.

Svojstva[uredi VE | uredi]

Svježe lišće sadrži 0,35 - 1,7% kofeina, oko 0,1 do 0,2% teobromina, teofilin i 4 do 16% tanina. Napitak je žućkasto zelene boje, a sadrži kofein, teobromin, klorofil, eterično ulje i vanilin. Sadrži i vitamine A, B1, B2 i C.

Mate čaju pripisuje se određena ljekovitost:

  • stimuliranje živaca, mišića i općenito metabolizma
  • svojstvo diuretika
  • potiče probavu
  • pojačava znojenje
  • s obzirom na sadržaj kofeina smanjuje umor

U nekim zemljama kao primjerice u Njemačkoj registriran je kao lijek.

Smanjuje i apetit pa je pogodan "za mršavljenje" (1 sat prije jela).