Matej Meštrović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Matej Meštrović
Matej Meštrović Piano.jpg
Matej Meštrović (2017.)
Rođen/a16. lipnja 1969.
Zagreb, Hrvatska Flag of Croatia.svg
Žanr/oviozbiljna, suvremena i filmska glazba
Zanimanjepijanist i skladatelj
Instrumentglasovir
Djelatno razdoblje1980-ih do danas
Producentska kućaPARMA Recordings
AngažmanPARMA Recordings
Internetska stranicahttp://matejmestrovic.com
Nagrade
Global Music Awards
Album of the Year 2016.
Nagrada Grada Zagreba
Nagrada Oktavijan
Posebna nagrada gradonačelnika Karlovyh Vary
Nagrada za najbolji turistički film "Tourfilm" - Poznan
Nagrada Baldo Čupić za najbolji turistički film
Grand Prix Italia - Lecce
Arara de Bronze - međunarodni festival turističkog filma TourFilm Brazil

Matej Meštrović (Zagreb, 16. lipnja 1969.) je hrvatski pijanist i skladatelj. Sin je pijanistice Sretne Meštrović.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Matej Meštrović jedan je od najsvestranijih hrvatskih umjetnika. Rođen je 16.06.1969. u Zagrebu u umjetničkoj obitelji. Nakon završene srednje Funkcionalne muzičke škole, smjer klavir u klasi prof. Ljerke Čavić – Tomčik, upisuje Muzičku Akademiju u Novom Sadu u klasi prof. Arbo Valdma. Godine 1988. prelazi na Muzičku akademiju u Zagrebu u klasu prof. Pavice Gvozdić te apsolvira godine 2000. Prvi veći nastup održava kao šestogodišnjak u Hrvatskom glazbenom zavodu. Od 1982. do 1990. godine osvaja prve nagrade na bijenalnim natjecanjima učenika i studenata Hrvatske i bivše Jugoslavije. Na Danima hrvatske glazbe sudjeluje kao najmlađi skladatelj (1985). U siječnju 1990. godine "spašava" praizvedbu baleta Kraljevo Borisa Papandopula pročitavši i naučivši za tri dana kompletan rukopis ovog opsežnog glazbenog djela, dva tjedna prije premijere. Nakon Kraljeva godinu dana radi u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu kao korepetitor. Iste godine vodi zbor dječačkog sjemeništa u Zagrebu.[1][2]

Uspješan je glazbenik i skladatelj, a ogledao se i kao redatelj u domeni dokumentarnog i putopisnog filma, za što je dobio niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nastupio je na festivalu nove umjetničke glazbe Muzičkom biennalu u Zagrebu s američkom harfisticom Georgiom Kelly.

U Amsterdamu je dvije godine skladao operu Gypsy Girl za talijanskog dirigenta i producenta operne glazbe Giuseppea Raffu.

Često surađuje s redateljem i putopiscem Stipom Božićem. Njegova glazba skladana za Božićeve dokumentarne filmove Dubine, Sjeverni Pol , Dhalaugiri i Reticent Wall, koji je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom festivalu u Trentu u Italiji nalazi se i na nosačima zvuka Svete planine svijeta te Pustinje svijeta.[3][4]

Skladao je glazbu za film redatelja Tomislava Rukavine Dreamscape, prikazan na "Expo 2000" u Hannoveru. Od 2001. do danas surađuje sa redateljem Zdravkom Mustaćem, te sklada glazbu za njegove filmove Sjeti se Sali, Rat za Harmagedon, Zramanja i Po, Morena, Sinaj, te Bastion. Meštrovićev autorski CD pod naslovom Zvuci Velebita distribuiran je u nakladi od 45.000 primjeraka uz ugledni časopis "National Geographic".

Kao skladatelj i redatelj, ostvaruje projekt promocije hrvatske spomeničke baštine pri UNESCO-u. Surađuje kao klavirski aranžer na gotovo svim albumima crossover pijanista Maksima Mrvice.

Godine 2009. osniva ansambl Orient Expresto za dva klavira i udaraljke sa pijanisticom Kristinom Bjelopavlović i udaraljkašem Bornom Šercarom te s njima uspješno nastupa u Beču, Tokiju, Zagrebu, Dubrovniku i ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Godina 2010. posebno je bogata za Meštrovića. Muzički Informativni Centar objavljuje njegov notni materijal za dva klavira Twenty Fingers,[5] dok on završava autorsku glazbu za serijal Stipe Božića Pustinje Svijeta, dobiva nagradu Oktavijan na "Danima hrvatskog filma" za film Hercegovina - Zemlja Svjetlosti, za EXPO u Shangaju sklada glazbu za hrvatski paviljon, Aquarius Records objavljuje mu autorski CD Deserts Of The World nominiran za Porina 2011.,[6] te osvaja nagradu Baldo Čupić za najbolji nacionalni turistički film koja uključuje i prikazivanje filma u 50 država širom svijeta.

Potkraj 2012. godine počinje suradnju s ansamblom Sudar Percussion, gdje osim kao pijanist sudjeluje i kao autor. Nakon odličnih zajedničkih koncerata Sudara i Mateja, u travnju 2013. započinje zajedničko snimanje autorskog albuma Eat suite.[7][8]

U srpnju 2013. vlastitom skladbom - pisanom za udaraljkaški ansambl Sudar Percussion, Simfonijski orkestar Muzičke akademije iz Zagreba, Zbor Libertas i ansambl Linđo - otvara 64. Dubrovačke ljetne igre.[9]

Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.[2]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

  • Global Music Awards - Silver Medal / Piano Trio and Best Album - 4 Seasons for 3 Pianos
  • Album of the Year 2016. - Best Classical Album / Solopiano.com [10] - My Face Music Book
  • Nagrada Grada Zagreba za izvanrednu realizaciju hrvatskog paviljona i izložbe na Svjetskoj izložbi EXPO ’98. u Lisabonu.
  • Nagradu Oktavijan na Danima hrvatskog filma za film Hercegovina - Zemlja Svjetlosti[11]
  • Posebna nagrada gradonačelnika Karlovyh Vary za film Croatian Dream Dubrovnik
  • Nagrada za najbolji turistički film u svim kategorijama na međunarodnom festivalu "Tourfilm" u Poznanu.
  • Nagrada Baldo Čupić za najbolji nacionalni turistički film, za film Zagreb Zagreb IPF' CRO. u Solinu[12]
  • Grand Prix Italia - na 47.međunarodnom festivalu turističkog filma u Lecceu za film Zagreb Zagreb
  • Arara de Bronze - međunarodni festival turističkog filma TourFilm Brazil za film Zagreb Zagreb

Ostalo[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]