Matej Meštrović

Izvor: Wikipedija
Matej Meštrović
Matej Meštrović Piano.jpg
Matej Meštrović (2017.)
Rođen/a16. lipnja 1969.
Zagreb, Hrvatska Flag of Croatia.svg
Žanr/oviozbiljna, suvremena i filmska glazba
Zanimanjepijanist i skladatelj
Instrumentglasovir
Djelatno razdoblje1980-ih do danas
Producentska kućaPARMA Recordings
AngažmanPARMA Recordings
Internetska stranicahttp://matejmestrovic.com
Nagrade
Global Music Awards
Album of the Year 2016.
Nagrada Grada Zagreba
Nagrada Oktavijan
Posebna nagrada gradonačelnika Karlovyh Vary
Nagrada za najbolji turistički film "Tourfilm" - Poznan
Nagrada Baldo Čupić za najbolji turistički film
Grand Prix Italia - Lecce
Arara de Bronze - međunarodni festival turističkog filma TourFilm Brazil

Matej Meštrović (Zagreb, 16. lipnja 1969.) je hrvatski pijanist i skladatelj. Sin je pijanistice Sretne Meštrović.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Matej Meštrović jedan je od najsvestranijih hrvatskih umjetnika. Rođen je 16.06.1969. u Zagrebu u umjetničkoj obitelji. Nakon završene srednje Funkcionalne muzičke škole, smjer klavir u klasi prof. Ljerke Čavić – Tomčik, upisuje Muzičku Akademiju u Novom Sadu u klasi prof. Arbo Valdma. Godine 1988. prelazi na Muzičku akademiju u Zagrebu u klasu prof. Pavice Gvozdić te apsolvira godine 2000. Prvi veći nastup održava kao šestogodišnjak u Hrvatskom glazbenom zavodu. Od 1982. do 1990. godine osvaja prve nagrade na bijenalnim natjecanjima učenika i studenata Hrvatske i bivše Jugoslavije. Na Danima hrvatske glazbe sudjeluje kao najmlađi skladatelj (1985). U siječnju 1990. godine "spašava" praizvedbu baleta Kraljevo Borisa Papandopula pročitavši i naučivši za tri dana kompletan rukopis ovog opsežnog glazbenog djela, dva tjedna prije premijere. Nakon Kraljeva godinu dana radi u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu kao korepetitor. Iste godine vodi zbor dječačkog sjemeništa u Zagrebu.[1][2]

Uspješan je glazbenik i skladatelj, a ogledao se i kao redatelj u domeni dokumentarnog i putopisnog filma, za što je dobio niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nastupio je na festivalu nove umjetničke glazbe Muzičkom biennalu u Zagrebu s američkom harfisticom Georgiom Kelly.

U Amsterdamu je dvije godine skladao operu Gypsy Girl za talijanskog dirigenta i producenta operne glazbe Giuseppea Raffu.

Često surađuje s redateljem i putopiscem Stipom Božićem. Njegova glazba skladana za Božićeve dokumentarne filmove Dubine, Sjeverni Pol, Dhalaugiri i Reticent Wall, koji je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom festivalu u Trentu u Italiji nalazi se i na nosačima zvuka Svete planine svijeta te Pustinje svijeta.[3][4]

Skladao je glazbu za film redatelja Tomislava Rukavine Dreamscape, prikazan na "Expo 2000" u Hannoveru. Od 2001. do danas surađuje s redateljem Zdravkom Mustaćem, te sklada glazbu za njegove filmove Sjeti se Sali, Rat za Harmagedon, Zramanja i Po, Morena, Sinaj, te Bastion. Meštrovićev autorski CD pod naslovom Zvuci Velebita distribuiran je u nakladi od 45.000 primjeraka uz ugledni časopis "National Geographic".

Kao skladatelj i redatelj, ostvaruje projekt promocije hrvatske spomeničke baštine pri UNESCO-u. Surađuje kao klavirski aranžer na gotovo svim albumima crossover pijanista Maksima Mrvice.

Godine 2009. osniva ansambl Orient Expresto za dva klavira i udaraljke s pijanisticom Kristinom Bjelopavlović i udaraljkašem Bornom Šercarom te s njima uspješno nastupa u Beču, Tokiju, Zagrebu, Dubrovniku i ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Godina 2010. posebno je bogata za Meštrovića. Muzički Informativni Centar objavljuje njegov notni materijal za dva klavira Twenty Fingers,[5] dok on završava autorsku glazbu za serijal Stipe Božića Pustinje Svijeta, dobiva nagradu Oktavijan na "Danima hrvatskog filma" za film Hercegovina - Zemlja Svjetlosti, za EXPO u Shangaju sklada glazbu za hrvatski paviljon, Aquarius Records objavljuje mu autorski CD Deserts Of The World nominiran za Porina 2011.,[6] te osvaja nagradu Baldo Čupić za najbolji nacionalni turistički film koja uključuje i prikazivanje filma u 50 država širom svijeta.

Potkraj 2012. godine počinje suradnju s ansamblom Sudar Percussion, gdje osim kao pijanist sudjeluje i kao autor. Nakon odličnih zajedničkih koncerata Sudara i Mateja, u travnju 2013. započinje zajedničko snimanje autorskog albuma Eat suite.[7][8]

U srpnju 2013. vlastitom skladbom - pisanom za udaraljkaški ansambl Sudar Percussion, Simfonijski orkestar Muzičke akademije iz Zagreba, Zbor Libertas i ansambl Linđo - otvara 64. Dubrovačke ljetne igre.[9]

Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.[2]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

 • Global Music Awards - Silver Medal / Piano Trio and Best Album - 4 Seasons for 3 Pianos
 • Album of the Year 2016. - Best Classical Album / Solopiano.com[10] - My Face Music Book
 • Nagrada Grada Zagreba za izvanrednu realizaciju hrvatskog paviljona i izložbe na Svjetskoj izložbi EXPO ’98. u Lisabonu.
 • Nagradu Oktavijan na Danima hrvatskog filma za film Hercegovina - Zemlja Svjetlosti[11]
 • Posebna nagrada gradonačelnika Karlovyh Vary za film Croatian Dream Dubrovnik
 • Nagrada za najbolji turistički film u svim kategorijama na međunarodnom festivalu "Tourfilm" u Poznanu.
 • Nagrada Baldo Čupić za najbolji nacionalni turistički film, za film Zagreb Zagreb IPF' CRO. u Solinu[12]
 • Grand Prix Italia - na 47.međunarodnom festivalu turističkog filma u Lecceu za film Zagreb Zagreb
 • Arara de Bronze - međunarodni festival turističkog filma TourFilm Brazil za film Zagreb Zagreb

Ostalo[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Matej Meštrović-Biografija, pristupljeno 15. studenog 2014.
 2. a b Hrvatsko društvo skladatelja: Meštrović, Matej, pristupljeno 15. studenog 2014.
 3. Matej Meštrović - Svete planine svijeta, pristupljeno 15. studenog 2014.
 4. Matej Meštrović - Deserts of the world, pristupljeno 15. studenog 2014.(engl.)
 5. Muzički informativni centar - Matej Meštrović/Twenty fingersInačica izvorne stranice arhivirana 29. listopada 2013., pristupljeno 15. studenog 2014.
 6. Novi instrumentalni album Mateja Meštrovića - Deserts of the World , pristupljeno 15. studenog 2014.
 7. Jutarnji.hr FUSION CUISINE IZ ZAGORSKOG DVORCA Suita za sladokusce koja je sve samo ne kičInačica izvorne stranice arhivirana 29. studenoga 2014., pristupljeno 15. studenog 2014.
 8. ALBUM SNIMLJEN U DVORCU 'Eat Suite' Mateja Meštrovića i ansambla Sudar PercussionInačica izvorne stranice arhivirana 29. studenoga 2014., pristupljeno 15. studenog 2014.
 9. Dubrovački dnevnik - NEKA UĐU! Otvorene 64. Dubrovačke ljetne igre, pristupljeno 15. studenog 2014.
 10. [1]
 11. Oktavijan promotivnom filmu o HercegoviniInačica izvorne stranice arhivirana 1. svibnja 2015., pristupljeno 15. studenog 2014.
 12. Zagreb, Zagreb – najbolji domaći turistički film, pristupljeno 15. studenog 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]