Maternica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Maternica, jajovodi i jajnici
Promjene veličine maternice prema mjesecu trudnoće

Maternica (lat. uterus) organ je ženskog spolnog sustava čovjeka, koji se nalazi u zdjelici iza mokraćnog mjehura i ispred debelog crijeva. Maternica je, osim kod čovjeka, spolni organ i u većine ženskih jedinki sisavaca. Glavna funkcija maternice je prehrana i zaštita ploda.

Anatomija[uredi VE | uredi]

Maternica je kruškoliki organ, koji je okrenut vrhom prema dolje. U tijelu maternice nalazi trokutasta šupljina, materište (lat. cavum uteri). Ta šupljina postoji kod žena koje su rodile, dok se kod nerotkinja stijenke maternice priljubljene.

Dijelovi maternice su, tijelo maternice (lat. corpus uteri) i vrat maternice (lat. cervix uteri). Između trupa i vrata nalazi se suženi dio (lat. isthmus), koji anatomski pripada trupu maternice, a funkcionalno vratu (kod poroda donji uterini segment isthmusa ima važnu ulogu). Dno maternice (lat. fundus uteri) je dio tijela maternice koji se nalazi izbočen iznad hvatišta jajovoda za maternicu. Rogovi maternice su dijelovi maternice na koje se vežu jajovodi.

Maternice je duga 7,5 cm (4 cm trup, 0,5 cm suženi dio, 3 cm vrat), a teška 40 do 60 grama, kod odrasle žene.

Vrat maternice dijelimo na dio koji se nalazi u rodnici (lat. portio vaginalis cervicis) i dio izvan (lat. pars supravaginalis cervicis). Porcija se nalazi otprilike 1 cm u rodnici, dok je ostatak dug otprilike 2 cm.

Histologija[uredi VE | uredi]

Maternica je građena od tri sloja:

  • Potrbušnica (lat. perimetrium) - vanjski sloj, serozna ovojnica srasla sa mišićnim slojem
  • Mišićni sloj (lat. myometrium) - najdeblji sloj, koji se sastoji od snopova glatkih mišića i male količine vezivnog tkiva između glavnih snopova
  • Sluznica maternice (lat. endometrium) - sloj koji obavija unutrašnjost materišta, a sastoji se od epitela (jednoslojnog cilindričnog i žlijezdanog) i veziva, i koji tijekom menstruacijskog ciklusa prolazi kroz određene promjene.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Ženski spolni sustav
Esculaap4.svg    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!