Maya Angelou

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Maya Angelou
Rođenje St. Louis, 4. travnja 1928.
Smrt Winston-Salem, 28. svibnja 2014.
Nacionalnost Amerikanka
Period pisanja 20. stoljeće

Službena stranica

Portal o životopisima

Maya Angelou (Marguerite Johnson; St. Louis, 4. travnja 1928. - Winston-Salem, 28. svibnja 2014.) bila je afroamerička književnica, pjevačica i glumica.

Kao žrtva rasizma i nasilja u obitelji, napisala je autobiografiju u sedam svezaka, od kojih je najpoznatiji prvi Znam zašto ptica u kavezu pjeva (I know Why the Caged Bird Sings, 1970.). O iskustvu borbe za građanska prava i odnosu spram Afrike govori u knjizi Sva djeca Božja trebaju cipele za put (All God’s Children Need Travelling Shoes, 1986.). Na ustoličenju američkog predsjednika Billa Clintona 1993. godine recitirala je svoju pjesmu Osluškujući jutro (ili S bȉlom jutra; On the Pulse of Morning).

Predavala je na raznim američkim i inozemnim sveučilištima i bila je aktivna u mnogim područjima američkoga društvenoga i kulturnoga života. Godine 2011. dodijeljeno joj je Predsjedničko odličje slobode.

Na hrvatski jezik prevedeno je svega nekoliko njenih antologijskih pjesama.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Crno na bijelo: antologija afro-američkog pjesništva dvadesetoga stoljeća (priredio i preveo s engleskog Mario Suško), Meandar, Zagreb, 2000., ISBN 9532060340; u knjizi se nalazi pet pjesama Maye Angelou: Obiteljske stvari, Proscu, Emitirano televizijom, Ailey, Baldwin, Floyd, Killens i Mayfield i S bȉlom jutra (Kim Cuculić, Maya Angelou: Glas koji je inspirirao milijune, Novi list, www.novilist.hr, objavljeno 8. lipnja 2014, pristupljeno 31. listopada 2016.
  2. Na srodni slovenski jezik prevedena je njena knjiga pripovjedaka i eseja iz 1993. godine Wouldn't take nothing for my journey now (Nove poti (prevela Vera Čertalič), Eno, Nova Gorica, 1998., ISBN 9619040856, www.eno.si[neaktivna poveznica]


Globe stub.svg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežne stranice Hrvatske enciklopedije
http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=2738
koji je klauzulom na stranici http://enciklopedija.lzmk.hr/o_portalu.aspx
označen slobodnom licencijom CC BY-SA 3.0

Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Maya Angelou
Mrežna mjesta