Mazzorbo

Izvor: Wikipedija
Mazzorbo
Mazzorbo
Država Flag of Italy.svg Italija
Stanovništvo 335
Površina 0.52 km2
Mazzorbo na karti Venecijanska laguna
Mazzorbo
Mazzorbo
Mazzorbo na karti Venecijanske lagune

Mazzorbo je otok od 0.52 km² u Venecijanskoj laguni istočno od Burana, s kojim je povezan mostom. Na otoku se nalazi nogometno igralište i groblje Burana te stambena naselja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Za antike je bio znan kao Maiurbium, možda se zvao Magna Urbs (najveći grad). Kao i sva ostala otočka naselja u laguni i Maiurbium je nastao zbog bijega stanovnika iz gradova na kopnu, izazvanog učestalim provalama barbarskih plemena, osobito nakon 640. godine i razaranja Altina od strane Langobarda .

U svojim ranim danima otok je uživao pogodnosti zbog blizine Torcella, tada zvanog emporion mega (veliko trgovište) lagune. Mazzorbo se tada mogao dičiti svojim bogatim palačama i crkvama, kojih je možda bilo i više od petnaest. Pored toga Mazzorbo je iamo i nekoliko samostana: Santa Eufemia, Santa Maria Valverde, San Maffia, Santa Maria delle Grazie, Santa Caterini.

Mazzorbo je svoj vrhunac dosegao u 10. stoljeću, nakon toga počeo je stagnirati i opadati na račun obližnje Venecije. Vremenom je postao seljački otok, te otok za razbibrigu i ladanje mletačkih plemića. Od starog Mazzorba danas gotovo da i nema tragova, osim crkve Sv. Katarine, sagrađene između 1283. i 1291., njezin zvonik iz 1318. je najstariji u Venecijanskoj laguni.

Danas je Mazzorbo poznat po svojim vinogradima i povrću, te šareno obojanim kućama poput susjednog Burana.