Prijeđi na sadržaj

Mazzorbo

Izvor: Wikipedija
Mazzorbo
Mazzorbo
Država Italija
Stanovništvo 335
Površina 0.52 km2
Mazzorbo na zemljovidu venecijanskih laguna
Mazzorbo
Mazzorbo
Mazzorbo na zemljovidu venecijanskih laguna

Mazzorbo je otok od 0.52 km² u Venecijanskoj laguni istočno od Burana, s kojim je povezan mostom. Na otoku se nalazi nogometno igralište i groblje Burana te stambena naselja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Za antike je bio znan kao Maiurbium, možda se zvao Magna Urbs (najveći grad). Kao i sva ostala otočka naselja u laguni i Maiurbium je nastao zbog bijega stanovnika iz gradova na kopnu, izazvanog učestalim provalama barbarskih plemena, osobito nakon 640. godine i razaranja Altina od strane Langobarda .

U svojim ranim danima otok je uživao pogodnosti zbog blizine Torcella, tada zvanog emporion mega (veliko trgovište) lagune. Mazzorbo se tada mogao dičiti svojim bogatim palačama i crkvama, kojih je možda bilo i više od petnaest. Pored toga Mazzorbo je iamo i nekoliko samostana: Santa Eufemia, Santa Maria Valverde, San Maffia, Santa Maria delle Grazie, Santa Caterini.

Mazzorbo je svoj vrhunac dosegao u 10. stoljeću, nakon toga počeo je stagnirati i opadati na račun obližnje Venecije. Vremenom je postao seljački otok, te otok za razbibrigu i ladanje mletačkih plemića. Od starog Mazzorba danas gotovo da i nema tragova, osim crkve Sv. Katarine, sagrađene između 1283. i 1291., njezin zvonik iz 1318. je najstariji u Venecijanskoj laguni.

Danas je Mazzorbo poznat po svojim vinogradima i povrću, te šareno obojanim kućama poput susjednog Burana.