Međugranska obavještajna služba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
ISI
Međugranska obavještajna služba
Pakistan ISI Logo.png
Država: Flag of Pakistan.svg Pakistan
Ustrojena: 1. siječnja 1948.
Sjedište: Islamabad
Ravnatelj: Asim Munir
Proračun: povjerljivo
Zaposleni: 10 000/povjerljivo

Međugranska obavještajna služba (urdu: بین الخدماتی استخبارات‎, eng.: Inter-Services Intelligence, ISI) je obavještajna služba Pakistana. ISI je operativno odgovoran za prikupljanje, obradu i analizu podataka o nacionalnoj sigurnosti iz cijelog svijeta. Kao jedan od glavnih članova pakistanske obavještajne zajednice, ISI je prvenstveno usmjeren na pružanje obavještajnih podataka za vladu Pakistana. Na čelu ISI-ja je glavni ravnatelj.

ISI se sastoji od časnika koji dolaze iz sve tri grane Oružanih snaga Pakistana: vojske, ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice i otuda i ime Međugranska obavještajna služba. Međutim, ISI također zapošljava mnoge civile. Od 1971. na čelu ISI-a je ravnatelj u činu general pukovnika Pakistanske vojske, kojeg imenuje premijer na preporuku načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, koji preporučuje tri službenika za taj posao. Od 1. listopada 2018. godine na čelu ISI-a je glavni ravnatelj general-pukovnik Asim Munir. Glavni ravnatelj odgovara izravno premijeru i načelniku Glavnog stožera.

ISI je stekao međunarodnu prepoznatljivost i ugled 1980-ih kada je podupirao afganistanske mudžahedine protiv Sovjetskog Saveza tijekom Sovjetsko-afganistanskog rata u tadašnjoj Demokratskoj Republici Afganistan. Tijekom rata, ISI je blisko surađivao s američkom CIA-om na obuci i financiranju mudžahedina američkim, pakistanskim i saudijskim sredstvima. Nakon pada Sovjetskog Saveza, ISI je pružio stratešku potporu i obavještajne podatke afganistanskim talibanima i Al-Kaidi protiv Sjevernog saveza tijekom afganistanskog građanskog rata 1990-ih.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Međugranska obavještajna služba je osnovana 1948. godine od strane general-bojnika Roberta Cawthomea. Robert Cawthome je rođen u Australiji i bio je general bojnik u Britanskoj indijskoj vojsci u britanskoj Indiji. Nakon neovisnosti Pakistana i Indije, preselio se u Pakistan i pridružio se novoformiranoj vojsci u Pakistanu. Formirao je Pakistanski vojni zbor veze i služio je kao zamjenik načelnika Glavnog stožera u vojsci.

Cawthome je 1948. osnovao Međugransku obavještajnu službu zajedno sa Syedom Shahidom Hamidom nakon Indijsko-pakistanskog rata 1948. godine koji je otkrio slabosti u prikupljanju obavještajnih podataka između Pakistanske vojske, Ratnog zrakoplovstva, Ratne mornarice, Obavještajnog ureda i Obrambene obavještajne službe. Od tuda i ime nove obavještajne službe koja je trebala služiti kao poveznica između različitih grana Oružanih snaga i njihovih obavještajnih službi. Ustroj službe je njegovo djelo. Promaknut je u čin general-bojnika s dvije zvjezdice u pakistanskoj vojsci. Godine 1950. postao je drugi generalni ravnatelj ISI-ja nakon Syeda Shahida Hamida. Naslijedio ga je Riaz Hussain 1959. Nakon umirovljenja, Cawthome se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo i živio tamo do svoje smrti. Cawthome je do danas najduže bio na položaju glavnog ravnatelja ISI-ja, služeći na tom položaju devet godina.

ISI je najznačajnija i najveća obavještajna služba u Pakistanu. Osnovna uloga ISI-ja je objedinjavanje i procjena obavještajnih podataka za više vladine i vojne dužnosnike. Obavještajni agenti su civili i vojni dužnosnici koji zajedno rade na pitanjima nacionalne sigurnosti. Na čelu ISI-a je general pukovnik Pakistanske vojske, kojeg imenuje premijer na preporuku načelnika stožera vojske.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Na čelu ISI-a je gčavni ravnatelj, koji je u činu general pukovnika u Pakistanskoj vojsci. Tri zamjenika ravnatelja vode tri krila ISI-ja:

 • Unutarnje krilo - odgovorno za domaće obavještajno djelovanje, domaću protuobavještajno djelovanje, protušpijunažu i borbu protiv terorizma.
 • Vanjsko krilo - odgovorno za vanjsku obavještajnu djelatnost, vanjsku protuobavještajnu djelatnost i špijunažu.
 • Krilo za vanjske odnose - zaduženo za diplomatske obavještajne poslove i diplomatske odnose

Odjeli[uredi | uredi kôd]

 • Odjel za tajno djelovanje - odgovoran je za paravojne i tajne operacije, kao i za posebne aktivnosti. Njihova uloga je slična Odjelu za posebne aktivnosti CIA-e, a nekolicina policajaca je obučena od strane CIA-e SAD-a i djeluje od 1960-ih.
 • Zajednički obavještajni odjel X - koordinira sve ostale odjele u ISI-ju. Informacije prikupljene od drugih odjela šalju se u odjel X koji priprema i obrađuje informacije i iz kojih priprema izvješća
 • Zajednički obavještajni ured - odgovoran za prikupljanje antidržavnih obavještajnih podataka i lažnih droga, lažne valute
 • Zajednički protuaobavještajni ured - usmjeren na indijsku obavještajnu službu, RAW
 • Zajednički obavještajni odjel Sjever - isključivo odgovoran za regiju Jammu i Kašmir i Sjeverna područja.
 • Zajednički raznovrsni obavještajni odjel - odgovoran za špijunažu, uključujući i ofenzivne obavještajne operacije, u drugim zemljama.
 • Zajednički obavještajni signalni ured - prikuplja obavještajne podatke duž indijsko-pakistanske granice. Ured ELINT, COMINT i SIGINT koji je zadužen za preusmjeravanje napada iz stranih elektromagnetskih zračenja koja ne komuniciraju, a koja potječu od drugih nuklearnih detonacija ili radioaktivnih izvora.
 • Zajednički tehnički obavještajni odjel - bavi se razvojem znanosti i tehnologije kako bi se unaprijedilo prikupljanje obavještajnih podataka u Pakistanu. Uprava je zadužena za poduzimanje koraka protiv napada elektroničkim ratom u Pakistanu. Bez ikakve iznimke, službenici iz ovih odjela prijavljuju se kao inženjerski časnici i vojni znanstvenici koji se bave vojnim promicanjem znanosti i tehnologije. Postoje i odvojeni eksplozivi i dijelovi kemijskog i biološkog ratovanja.
 • SS uprava - sastoji se od službenika iz grupe za posebnu službu [SSG]. Ona prati aktivnosti terorističkih skupina koje djeluju protiv države Pakistan. SS uprava usporediva je s onom koju provodi Nacionalni istražni zavod FBI-ja (National Bureau of Investigation - FBI) ​​i odgovoran je za specijalne operacije protiv terorista.
 • Unutarnji politički odjel - pratio je financijsko financiranje desničarske sfere političkih znanosti protiv lijevih političkih krugova.

Ravnatelji[uredi | uredi kôd]

Ravnatelj Razdoblje
Syed Shahid Hamid 1948. - 1950.
Robert Cawthome 1950. - 1959.
Riaz Hussain 1959. - 1966.
Mohammad Akbar Khan 1966. - 1971.
Ghulam Jilani Khan 1971. - 1977.
Muhammad Riaz 1977. - 1979.
Akhtar Abdur Rahman 1979. - 1987.
Hameed Gul 1987. - 1989.
Shamsur Rahman Kallu 1989. - 1990.
Asad Durrani 1990. - 1992.
Javed Nasir 1992. - 1993.
Javed Ashraf Qazi 1993. - 1995.
Javed Ashraf Qazi 1993. - 1995.
Naseem Rana 1995. - 1998.
Ziauddin Butt 1998. - 1999.
Mahmud Ahmed 1999. - 2001.
Ehsan ul Haq 2001. - 2004.
Ashfaq Parvez Kayani 2004. - 2007.
Ahmad Shuja Pasha 2008. - 2012.
Zaheerul Islam 2012. - 2014.
Rizwan Akhtar 2014. - 2016.
Naveed Mukhtar 2016. - 2018.
Asim Munir 2018. -

Poveznice[uredi | uredi kôd]

 • RAW, indijska obavještajna služba
 • CIA, američka obavještajna služba
 • BND, njemačka obavještajna služba
 • DGSE, francuska obavještajna služba
 • MI6, britanska obavještajna služba
 • Mossad, izraelska obavještajna služba
 • SOA, hrvatska sigurnosno-obavještajna služba
 • SVR, ruska obavještajna služba

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]