Međunarodna godina volontera

Izvor: Wikipedija

Međunarodna godina volontera (skr. MGV; engl. International year of volunteers), godina u kojoj se na razne načine širom svijeta pažnja posvećuje volonterima i volonterstvu.

Svrha[uredi | uredi kôd]

Ujedinjeni narodi su 2001. godinu proglasili Međunarodnom godinom volontera, cijeneći njihov veliki doprinos razvitku humanijeg i solidarnijeg društva u svim zemljama svijeta. Svrha ovog proglašenja bila je da se tijekom godine različitim oblicima i načinima promovira značaj i rad mreže volontera te da se ukaže na postignuća milijuna volontera diljem svijeta, kao i da se na volonterski rad motiviraju novi volonteri.

UN su ovime željeli i dodatno unaprijediti položaj volontera i njihov rad. Od vlada država-potpisnica očekivalo se da, u suradnji s nevladinim organizacijama, unaprijede rad volontera, posebno ističući bolje prepoznavanje, olakšavanje pristupa volontiranju, umrežavanje i promociju.

Konferencija IAVE[uredi | uredi kôd]

Važna manifestacija kojom je obilježen početak Međunarodne godine volontera bila je 16. svjetska konferencija IAVE (Međunarodni savez za volonterski rad), održana u siječnju 2001. godine u Amsterdamu. Na toj je konferenciji usvojena Univerzalna deklaracija o volontiranju. Deklaracija ističe volontiranje kao kamen temeljac civilnog društva. Ono, ističe se, oživotvoruje najplemenitije aspiracije ljudske vrste - težnju prema miru, slobodi, mogućnosti, sigurnosti i pravdi za sve ljude. U eri globalizacije i stalne mijene, svijet postaje međuzavisniji i složeniji te volontiranje - individualno ili grupno - predstavlja put kroz koji vrijednosti zajednice, brige i solidarnosti mogu biti podržane i osnažene, a pojedinci mogu ostvariti svoja prava i odgovornosti kao članovi zajednice, učeći kroz cijeli život.

Međunarodna godina volontera bila je okvir koji je mogao poslužiti organizacijama, zajednicama i državama da rasprave o tradicijama volontiranja, nauče više o volontiranju i zainteresiraju za volontiranje sve društvene sektore.

Pet osnovnih ciljeva[uredi | uredi kôd]

U Međunarodnoj godini volontera postavljeno je pet osnovnih ciljeva kojima se željelo unaprijediti:

  1. Priznavanje važnosti volonterskog napora;
  2. Olakšavanje napora volontera;
  3. Umrežavanje volonterskih organizacija i drugih učesnika;
  4. Promocija volontiranja;
  5. Povećanje broja volontera.

MGV u pojedinim zemljama[uredi | uredi kôd]

Bosna i Hercegovina[uredi | uredi kôd]

Međunarodna godina volonera 2001. u BiH je bila važna prekretnica za volonterizam. Prvi put je provedena anketa o volonterizmu, koja je pokazala da postoji potreba da se kao volonteri angažiraju lošije situirani građani i omladina. MGV je potakla nacionalnu debatu na temu volonterizma te promovirala ideju civilnog služenja umjesto vojnog roka.

Hrvatska[uredi | uredi kôd]

Od 2001. godine, koja je bila Međunarodna godina volontera, u Republici Hrvatskoj stvaraju se pretpostavke za uređenje sustava poticanja i vrednovanja volonterskoga rada. Osnovan je, na primjer, Nacionalni odbor za razvoj volonterstva, izrađeni su ciljani spotovi i džinglovi za poticanje volonterstva.

MGV je na nacionalnoj razini svečano obilježena 14. prosinca 2001. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Tadašnji predsjednik Vlade Ivica Račan uručio je priznanja udrugama, organizacijama i pojedincima koji su dali poseban doprinos u promicanju, razvoju i sustavnom vrednovanju volonterstva u Hrvatskoj. Posebna gošća svečanosti bila je UN-ova veleposlanica dobre volje Heather Mills, koju je pratio zaručnik, proslavljeni Beattle Paul McCartney.

Godine 2004., u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, održana je 1. nacionalna konferencija o volonterstvu i 13. međunarodna konferencija VolontEurope, nakon kojih je Nacionalna zaklada uputila Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Prijedlog zakona o volonterstvu.

Zakon o volonterstvu donio je Hrvatski sabor na sjednici od 18. svibnja 2007. godine, a Odluku o proglašenju Zakona o volonterstvu potpisao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić 25. svibnja 2007. godine.

U Međunarodnoj godini volontera Volonterski centar Zagreb (VCZ) organizirao je 6 međunarodnih radnih kampova:

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kôd]

Napomena: Izvore označenje s download potrebno je pronaći na označenim stranicama (ili preko Googlea) i skinuti ih s interneta.