Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

Izvor: Wikipedija

Međunarodna smotra folklora (skr. MSF) je godišnji međunarodni folklorni festival u Zagrebu, najuglednija manifestacija tzv. izvornog folklora u Hrvatskoj, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sudionice Međunarodne smotre folklora iz Neuma 2007. godine

Održava se u Zagrebu od 1966. godine, sljednica je smotri hrvatske seljačke kulture koje je 1930.-ih godina održavala Seljačka Sloga[1], predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima očuvanja kulturne raznolikosti u globaliziranu svijetu. Programe Smotre osmišljavaju stručnjaci, etnolozi i folkloristi, koji su u stalnom dodiru sa suvremenim životom tih pojava i njihovim nositeljima, etnološka i folkloristička struka pridonosi očuvanju hrvatske tradicijske kulture kao baštine.

Smotra pomaže promicanju i čuvanju bogatstva i raznolikosti folklornog nasljeđa (glazbe, poezije, plesova, običaja i nošnji) te pridonosi stvaranju i iskazivanju višestrukih identiteta, nacionalnih i lokalnih.

Dugogodišnji organizator Međunarodne smotre folklora, Koncertna direkcija Zagreb, pomaže u predstavljanju i afirmiranju baštine te u promicanju ideje o kulturnoj raznolikosti kao općoj vrijednosti čovječanstva.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. festival enciklopedija.hr. Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije, LZMK: Zagreb, 2013. – 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Međunarodna smotra folklora u Zagrebu koji govori o kulturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.