Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima

Izvor: Wikipedija
ECOSOC rezolucija 2007/25: Podrška specijaliziranih agencija i međunarodnih institucija povezanih s Ujedinjenim narodima za teritoriji bez samouprave (26.6.2007.)

Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima (eng. International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (ICESCR) međunarodni je ugovor Ujedinjenih naroda kojim su se države članice obvezale u svoje pravne poretke unijeti odredbe o zaštiti gospodarskih, socijalnih i kulturnih ljudskih prava, uključujući pravo naroda na samoodređenje, prava na rad, prava na pravedne i povoljne radne uvjete, prava na osnivanje sindikata i pristupu sindikatu po svom izboru, prava na socijalnu sigurnost, prava na uživanje najvišeg mogućeg standarda tjelesnog i duševnog zdravlja, prava na odgoj i obrazovanje, i dr.

Pakt je usvojen na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 19. prosinca 1966. godine, te je stupio na snagu 23. ožujka 1976. Do danas (veljača 2020. god.) Paktu je pristupilo 170 država.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ured Visokog povjerenika UN za ljudska prava. STATUS OF RATIFICATION INTERACTIVE DASHBOARD (engleski). Ured Visokog povjerenika UN za ljudska prava. Pristupljeno 24. veljače 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]