Međunarodno pijanističko natjecanje Frédéric Chopin

Izvor: Wikipedija
Međunarodno pijanističko natjecanje Frédéric Chopin 2005. godine

Međunarodno pijanističko natjecanje Frédéric Chopin jedno je od najstarijih pijanističkih natjecanja u svijetu. Prvo se održalo u Varšavi, 1927. godine. Od 1955. godine održava se jednom u pet godina. Jedno je od najstarijih i najprestižnijih svjetskih glazbenih natjecanja.

Poljski pijanist Jerzy Żurawlew organizirao je prvo natjecanje, a nazvali su ga po Frédéricu Chopinu, slavnom poljskom pijanistu i skladatelju. Žiri više puta nije dodijelio pojedine nagrade. Nije dodijeljena prva nagrada 1990. i 1995., a druga nagrada nije dodijeljena 2005. godine.

Tradicionalno je predsjednik žirija poljski glazbenik.

Posebne nagrade su: nagrada Poljskog radija za najbolju izvedbu mazurke od 1927., Varšavska nagrada Društva Frédérica Chopina za najbolju izvedbu poloneze od 1960. i nagrada Varšavske filharmonije za najbolju izvedbu klavirskog koncerta od 1980. godine.

Godine 2000. Yundi Li je s 18 godina postao najmlađi prvonagrađeni na ovom natjecanju.[1] Godine 2015. također je bio najmlađi član žirija natjecanja.[2]

Nastup Ive Pogorelića[uredi | uredi kôd]

Hrvatski pijanist Ivo Pogorelić nastupio je na natjecanju s 22 godine 1980. godine. Njegov nastup bio je vrlo zapažen, ali je podijelio žiri. Njegov provokativan način izvedbe i ponašanja, dio žirija smatrao je neprihvatljivim pa su ga eliminirali prije završnice natjecanja. Dio žirija stao je u njegovu obranu, smatravši njegov nastup genijalnim. Zbog njegove eliminacije, poznata argentinska pijanistica hrvatskog porijekla Martha Argerich (pobjednica 1965.) demonstrativno napušta žiri, proglašavajući Pogorelića genijem. Ti ga medijski odjeci istoga trenutka izbacuju na vrh međunarodne glazbene scene.

Nastup Aljoše Jurinića[uredi | uredi kôd]

Hrvatski pijanist Aljoša Jurinić nastupio je na natjecanju 2015. godine i plasirao se u finalnu etapu te time postao prvi finalist iz država bivše Jugoslavije u povijesti natjecanja.[3]

Dosadašnji pobjednici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Winner Of Chopin Competition 2000: YUNDI LI – FIRST TIME IN CALIFORNIA. Polish Music Center
  2. Li Yundi joins Chopin jury. ChinaDaily
  3. https://www.tportal.hr/kultura/clanak/pijanist-aljosa-jurinic-u-finalu-najprestiznijeg-svjetskog-natjecanja-20151017