Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini

Izvor: Wikipedija
Međureligijsko vijeće
u Bosni i Hercegovini

Sjedište Sarajevo, BiH
Službeni jezici bošnjački, hrvatski, srpski
Predsjednik skupštine Husein Smajić,
zamjenik reis-ul-uleme
Datum osnutka 1997.
Službena stranica www.mrv.ba

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je nevladina organizacija koja se bavi pomirenjem ali i na izgradnjom građanskog društva kroz međureligijski dijalog u Bosni i Hercegovini.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je osnovano 1997. godine zajedničkim zalaganjem tadašnjeg reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerića, mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, kardinala Vinka Puljića i Jakoba Fincija, predsjednika Židovske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prvobitna ideja Vijeća, koje je pod takvim imenom nastalo prvo u svijetu, bilo je pomirenje među narodima Bosne i Hercegovine, gdje je samo godinu i po dana prije nastanka Vijeća bio rat. Kroz brojna iskustva konkretnih problema na terenu, rađaju se projektne ideje prijemčljive za Bosnu i Hercegovinu, a Međureligijsko vijeće postaje zaštitni znak za međureligijski dijalog u regionu.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini djeluje kao nevladina organizacija koja nije nikakvo nadtijelo, nego tijelo kroz koje se projavljuje dobra volja tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, da zajedničkim snagama doprinesu izgradnju građanskog društva u dijelovima gdje je uticaj crkava i vjerskih zajednica neprikosnoven.[1]

Dana 29. lipnja 2017. održana je svečana akademija u Sarajevu povodom 20 godina rada Međureligijskog vijeća.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. O nama. mrv.ba. 5. kolovoza 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. ožujka 2016. Pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]