Meadowlands (Obitelj Soprano)

Izvor: Wikipedija
"Meadowlands"
Epizoda serije Obitelj Soprano
Epizoda br. Sezona 1
Epizoda 4
Scenarij Jason Cahill
Režija John Patterson
Produkcijski br. 104
Originalno emitirana 31. siječnja 1999.
Gostujući glumci

vidi dolje

Kronologija epizoda
← Prethodna Sljedeća →
"Denial, Anger, Acceptance" "College"
Popis epizoda Obitelji Soprano

"Meadowlands" je četvrta epizoda HBO-ove televizijske serije Obitelj Soprano. Napisao ju je Jason Cahill, režirao John Patterson, a originalno je emitirana 31. siječnja 1999.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Tony Soprano pati od sve intenzivnije paranoje zbog svojih posjeta psihijatru, posebno nakon bliskog susreta sa Silviom Danteom, koji je posjećivao zubarsku ordinaciju preko puta ureda dr. Melfi. Međutim, Tony se ne žuri napustiti terapiju: uz to i razvija osjećaje prema doktorici, davši čak svojem potplaćenom detektivu Vinu Makazianu da je prati i fotografira. Makazian pretpostavi kako je Melfi Tonyjeva ljubavnica; nakon što ugleda Melfi s dečkom, zaustavi par pod lažnom izlikom prestupanja dvostruke žute linije, a nakon što dečko prizna kako je za večerom pio vino, Makazian ga izvodi iz auta kako bi obavio alkotest i zatim brutalno pretuče bespomoćnog muškarca i privede ga, rekavši zbunjenoj Melfi, "Kod kuće imate prvoklasni odrezak, a vi idete po hamburger?" Tony razmišlja o napuštanju terapije, ali Carmela inzistira da nastavi, iako je ona još pod dojmom da je Tonyjev terapeut muškarac. Zapravo, Carmela upozori Tonyja da će im brak doći u pitanje ako on odustane od terapije.

A.J. ostaje zbunjen nakon što fizički veći kolega iz razreda, Jeremy Piocosta, odustane od tučnjave s njim. Uz Meadowinu pomoć A.J. shvaća kako je Jeremy bio uplašen reputacijom njegova oca. Tony je igrom slučaja dan prije susreo Jeremyjeva oca u biljnoj apoteci gdje je Tony tražio pesticide za svoj vrtni kukuruz. Tonyjeva susretljivost uz istodobno držanje sjekire zbunila je Jeremyjeva oca i vjerojatno nagnala Jeremyja da odustane od tučnjave. A.J. zatim od Meadow saznaje čime se točno njihov otac bavi.

U međuvremenu, Christopher je još uplašen nakon svoje lažne likvidacije koja ga je ostavila s vratnim ovratnikom, a dodatno se uzruja nakon što on i Adriana otkriju Brendana Filonea kako leži mrtav u svojoj kadi, ustrijeljen u oko. Uvjeren kako mu se Tony osvećuje zbog toga što je prodao drogu Meadow, strahovi mu se malo umire nakon što je ispita i sazna da nije otkrila njihovu tajnu. No, saznavši kako je za sve odgovoran Junior, te prikupivši novac za zaštitu koji pripada Tonyjevoj ekipi, odlučan je u namjeri da se osveti. Iznijevši vijesti o Brendanovoj smrti, Christopher sugerira kako će ubiti Mikeyja Palmicea. Tony ne dozvoljava Chrisu da provede svoj plan jer je Mikey član mafije. Umjesto toga, Tony odlazi do zalogajnice, pretuče Mikeyja i zaklama mu odijelo klamericom. Zatim se sukobi s Juniorom zbog njegovih ekstremnih poteza protiv Brendana i Chrisa.

Iako Tony kažnjava svoga strica, kod njega se javlja opasnost rata s Juniorom, posebno nakon što naprasna smrt njegova prijatelja i izvršnog šefa obitelji DiMeo, Jackieja Aprilea, Sr., stvara nesigurnost oko pitanja tko će biti njegov nasljednik. Iako Tony ima potporu drugih kapetana i što je bijesan zbog neodobrenih i ekstremnih kazni prema Christopheru, sa svojim stricem traži diplomatsko rješenje. Nakon što dr. Melfi na terapiji spomene davanje starijima "iluziju kontrole", Tony predaje stricu vodstvo obitelji, uz nekoliko prednosti: za svoju preporuku može izbjeći rat i zadržati profitabilne posjede i ugovore kao plaću od Juniora. Junior, kao šef, bio bi podložan svakoj istrazi vlasti. Zadovoljan svojom odlukom, Tony odlučuje ostati na terapiji.

Glavni glumci[uredi | uredi kôd]

Gostujući glumci[uredi | uredi kôd]

Ostali gostujući glumci[uredi | uredi kôd]

Prva pojavljivanja[uredi | uredi kôd]

  • Vin Makazian: korumpirani detektiv iz policijske uprave okruga Essex koji prima mito od Tonyja.
  • Larry Boy Barese, Jimmy Altieri, Ray Curto: kapetani u obitelji DiMeo/Soprano.

Umrli[uredi | uredi kôd]

Naslovna referenca[uredi | uredi kôd]

  • Meadowlands je regija New Jerseyja poznata kao odlagalište žrtava mafije New Yorka i New Jerseyja.
  • Naslov može biti i referenca na Tonyjevu kćer, Meadow.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Jason Cahill je osvojio nagradu Ceha američkih scenarista za svoj rad na ovoj epizodi.

Reference na druge medije[uredi | uredi kôd]

  • Big Pussy opisuje likvidaciju Brendana Filonea riječima "Moe Greene special", što je referenca na Moea Greenea, lika iz Kuma koji je također ubijen metkom u oko.
  • Christopher citira rečenice Ala Pacina iz završnice gangsterskog filma Lice s ožiljkom iz 1983.

Glazba[uredi | uredi kôd]

  • Pjesma koja svira tijekom odjavne špice je "Look on Down From the Bridge" Mazzy Stara.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]