Meherrin Indijanci

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Meherrin)

Meherrin (Maherin) /=People of the Muddy Water/, pleme Iroquoian Indijanaca, srodno Nottawayima, i nastanjeno duž istoimene rijeke na granici Sjeverne Karoline i Virginije. U novije vrijeme (2000) njih oko 50 živi u i kod Wintona u Sjevernoj Karolini.

Ime[uredi | uredi kôd]

Naziv Meherrin čije je značenje "Muddy Water People," među europskim doseljenicima spelovan je na razne načine: Macherine, Maherin, Maherine, Maherineck, Maherring, Maherrins, Meahearin, Meharins, Meheren, Meherin, Meherron, Menheyricks.

Jezik[uredi | uredi kôd]

Jezik meherrin član je irokeške jezične porodice i bio je srodan s tuscarora. Ovaj jezik je nestao a Indijanci se danas služe engleskim jezikom.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Poznata Povijest Meherrina započinje dolaskom Europljana sredinom 17. stoljeća. 29. kolovoza 1650. godine engleski trgovac Edward Bland u društvu s jednim Nottoway i jednim Appomattoc Indijancem dolazi u njihovo selo Cowonchahawkon na sjevernoj obali rijeke Meherrin, dvije milje zapadno od današnjeg grada Emporia u Virginiji. Tamo su se tada nalazila još dva njihova sela, Taurara kod Boykinsa i Unote na rijeci Meherrin između Emporie i Boykinsa. Šume, rijeke i potoci okruga Southampton i Greensville podmirivali su svu materijalnu potrebu Meherrina, a njihov broj u to je doba iznosio oko 600. Ubrzo nakon toga pod pritiskom naseljenika i tradicionalnih neprijatelja Irokeza oni se povlače niz Meherrin na područje današnjeg okruga Hertford u Sjevernoj Karolini, na ušće Meherrina u Chowan. U ovaj kraj dolaze negdje 1706. godine. Njihov broj tada je već uveliko desetkovan: 180 (1699), 150 (1700). Napadi irokeza na sjevernija plemena, vjerojatno Conestoge (1675) potjerat će ih prema zemlji Meherrina koji će ih adoptirati. Godine 1761. Meherrini žive na rijeci Roanoke zajedno s plemenima Tuscarora, Saponi i Machapunga, i eventualno s Tuscarorama 1802 odlaze na sjever. Pedesetak ih je ostalo u starom kraju gdje ih je 1975. država Sjeverna Karolina priznala kao indijansko pleme.

Kultura[uredi | uredi kôd]

O kulturi Meherrina malo je poznato ali se do danas kod njih očuvala herbalna medicina i poznavanje bilja. Svakog 4 vikenda u desetom mjesecu održavaju plesne svečanosti pow wow.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]