Mehmed-paša Sokolović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mehmed-paša Sokolović
Sokollu Memhed Pascià.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1505. ili 1506.
Mjesto rođenja Sokolovići kraj Višegrada
Datum smrti 11. listopada 1579.
Mjesto smrti Istanbul
Titule veliki vezir
Opis vojnoga službovanja

Mehmed-paša Sokolović (1505. ili 1506., Sokolovići kraj Višegrada - 11. listopada 1579., Istanbul), jedan je od velikih bosansko-osmanskih vojskovođa.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u selu Sokolovići[2] pored Višegrada kao dijete pravoslavnih[2] roditelja. S 11 godina Sokolović je zarobljen u "Hrvatima".[3] U osmanskoj vojnoj akademiji u Istanbulu, prema uobičajenoj janjičarskoj praksi, podvrgnut je oštroj vojničkoj stezi i prešao je na islam.

Arslanagića most u Trebinju
Turbe Mehmed-paše Sokolovića u Istanbulu

Istaknuvši se u ratovima s Ugarskom i Austrijom (1526.1533.), u vrijeme sultana Sulejmana I. Veličanstvenog, Mehmed-paša Sokolović obavlja razne dužnosti u carskom saraju. Već 1543. bio je zapovjednik dvorske straže, a 1546. biva unaprijeđen u kapundan-pašu. Za daljnje ratne zasluge, posebno na istoku i u perzijskoj vojni 1555. godine dobiva položaj trećeg vezira. Diplomatski i vojni uspjesi otvorili su put Mehmed-paši ka položaju prvog činovnika Carstva - 28. lipnja 1565. godine postaje velikim vezirom.

Puna tri tjedna, koliko je trajala opsada Sigeta u kojoj se nalazio Sulejman Veličanstveni, Mehmed-paša je čvrsto držao vojnu snagu Carstva u svojim rukama, a i kasnije punih 13 godina bio je - u sklopu Carstva - jedan od najsnažnijih svjetskih vladara. Osvajanjem Sigeta, pod vodstvom Mehmed-paše Sokolovića, hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski junački pogiba napadajući kad je nastao požar unutar zidina i više nije bilo nade za obranu. Nakon pogibije Sulejmana Veličanstvenog pod opsjednutim Sigetom 6. rujna 1566., janjičari nakon tri dana jurišem zauzimaju Siget. Odrubljenu glavu Nikole Šubića Zrinskog Mehmed-paša Sokolović šalje svom nećaku, Gulabi-agi, budimskom namjesniku sa zadatkom da je proslijedi do Beča na ugarski carski dvor. Mehmed-paša je u međuvremenu, a uz pomoć carskog štitonoše Džafer-bega i tajnog pisara Feriduna, puna tri dana krio od vojske i ostalih carskih dostojanstvenika smrt Sulejmana Veličanstvenog. Tom junačkom pogibijom i priznanjem da je Sulejman umro, završen je planirani pohod na Beč.

Za vladavine Selima II. samostalno je vodio osmansku politiku. Učvrstio je osmansku vlast u Moldaviji i Vlaškoj, skršio pobunu u Jemenu te osvojio Cipar. Premda je u pomorskoj bitci kraj Lepanta 1571. osmanska flota doživjela težak poraz u srazu s brodovljem Svete lige, za nepunih godinu dana obnovio je osmansku flotu te prisilio Mletačku Republiku da prizna Osmanskomu Carstvu vrhovnu vlast nad istočnim Sredozemljem. Također je ojačao stegu u vojsci, radio na razvijanju prosvjete, književnosti i umjetnosti, planirao radove na probijanju Sueskoga kanala i kanala Don–Volga.[1] U doba njegova vezirovanja na Porti je djelovalo i mnogo Hrvata, a hrvatski jezik bio je jedan od službenih jezika Osmanskoga Carstva.[4]

Mehmed-paša je podizao brojne zadužbine i vakufe širom Carstva, a u svom je rodnom selu Sokolovićima kod Rudog izgradio džamiju. Podigao je tri do pet mostova na prostoru Bosne i jedan na prostoru Crne Gore: most na Drini u Višegradu, Arslanagića most u Trebinju, Vezirov most u Podgorici, most na ušću Žepe u Drinu i Kozju ćupriju u Sarajevu.

Najpoznatiji je Most Mehmed-paše Sokolovića na Drini, središnji motiv romana Na Drini ćuprija poznatog bosansko-hercegovačkog pisca i nobelovca Ive Andrića. Nema podataka da je Mehmed-paša Sokolović gradio kršćanske objekte po Bosni. Kao član vezirskog vijeća utjecao na odluku osmanske države da obnovi Pećku patrijaršiju 1557. godine. Na čelo patrijaršije postavljen je Makarije, koji se smatra rođakom Mehmed-paše.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Sokolović, Mehmed-paša, Hrvatska enciklopedija, www.enciklopedija.hr, pristupljeno 28. svibnja 2016.
  2. 2,0 2,1 Kočan, Ismet (21 December 2005). Mit i stvarnost - Mehmed-paša Sokolović[neaktivna poveznica], Večernje Novosti Online.
  3. Suleiman The Magnificent Sultan Of The East by Harold Lamb Publication date 1951, https://archive.org/details/suleimanthemagni001564mbp/page/n69 #stranica= 53
  4. Sokolović, Mehmed-paša, Proleksis enciklopedija, proleksis.lzmk.hr, pristupljeno 28. svibnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Mehmed-paša Sokolović.
Mrežna mjesta