Messerschmitt Me 163

Izvor: Wikipedija
Messerchmitt Me 163
Messerschmitt Me 163B USAF.jpg
Opći podatci
Tip lovac
Broj primjeraka ~370
Portal:Zrakoplovstvo Airplane silhouette 45degree angle.svg

Messerschmitt Me 163 je bio njemački raketni jednosjedi lovac iz perioda Drugog svjetskog rata, kojeg je prozvodio njemački koncern Messerschmitt. Me 163 je predstavljao najveći iskorak u zrakoplovstvu Drugog svjetskog rata u tehnološkom pogledu. Po aerodinamici, brzini i visini leta, zrakoplov se je pokazao kao neperspektivan u borbama. Njegov najveći problem je bilo opasno, nestabilno i korozivno raketno gorivo, koje je ponekad eksplodiralo pri vibracijama ili udarima.

Nastanak[uredi | uredi kôd]

Korijeni projekta sežu još u 1920. godinu, s projektima Dr. Alexandera Lippischa i projektima raketnih motora na tekuće gorivo na kojima se u Njemačkoj intenzivnije radilo pod Hellmuthom Walterom.

Kasniji razvoj[uredi | uredi kôd]

Poboljšane verzije zrakoplova su uključivale Me 163C, s dužim trupom, novim štedljivijim motorom koji je omogućavao krstareći let s manjim potiskom, i Me 263, dalje poboljšanu verziju s normalnim stajnim trapom. Zbog kraja rata ostale su na prototipovima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Messerschmitt Me 163.


Airplane.svg Nedovršeni članak Messerschmitt Me 163 koji govori o zrakoplovstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.