Messerschmitt Me 163

Izvor: Wikipedija
Messerchmitt Me 163
Opći podatci
Tip lovac
Broj primjeraka ~370
Portal:Zrakoplovstvo

Messerschmitt Me 163 je bio njemački raketni jednosjedi lovac iz perioda Drugog svjetskog rata, kojeg je prozvodio njemački koncern Messerschmitt. Me 163 je predstavljao najveći iskorak u zrakoplovstvu Drugog svjetskog rata u tehnološkom pogledu. Po aerodinamici, brzini i visini leta, zrakoplov se je pokazao kao neperspektivan u borbama. Njegov najveći problem je bilo opasno, nestabilno i korozivno raketno gorivo, koje je ponekad eksplodiralo pri vibracijama ili udarima.

Nastanak[uredi | uredi kôd]

Korijeni projekta sežu još u 1920. godinu, s projektima Dr. Alexandera Lippischa i projektima raketnih motora na tekuće gorivo na kojima se u Njemačkoj intenzivnije radilo pod Hellmuthom Walterom.

Kasniji razvoj[uredi | uredi kôd]

Poboljšane verzije zrakoplova su uključivale Me 163C, s dužim trupom, novim štedljivijim motorom koji je omogućavao krstareći let s manjim potiskom, i Me 263, dalje poboljšanu verziju s normalnim stajnim trapom. Zbog kraja rata ostale su na prototipovima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Messerschmitt Me 163
Nedovršeni članak Messerschmitt Me 163 koji govori o zrakoplovstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.