Michael S. Brown

Izvor: Wikipedija

Dr. Michael Stuart Brown (rođen 13. travnja, 1941. u Brooklyn, New York) je američki genetičar koji je 1985.g. podijelio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu zajedno s Josephom L. Goldsteinom za opisivanje regulacije metabolizma kolesterola.

Otkriće[uredi | uredi kôd]

Brown i Goldsteinom su zajedno otkrili, proučavavši metabolizam kolesterola u kulturama vezivnog tkiva zdravih ispitanika i ispitanika koji boluju od obiteljske hiperkolestrolemije bez ili s dodatkom krvnog seruma (znači i kolesterola) u stanični medij, da stanice zdravih osoba podjeduju posebnu strukturu, receptor, koji veže lipoprotein male gustoće (LDL - engl. low density lipoprotein) dok stanice oboljelih imaju manjak ili potpuni gubitak tih receptora.

Jednako iznanađujuće je bilo i otkriće da se LDL čestica zajedno s receptorom unosi u stanicu gdje se LDL čestica razgrađuje na sastavnice (od kojih je jedna i kolestrol), a receptor se neoštečen vraća na površinu stanice spreman vezati sljedeću LDL česticu. Kolesterol oslobođen iz LDL čestice ima nekoliko fizioloških djelovanja unutar stanice:

  • smanjuje stvaranje endogenog kolesterola smanjujući aktivnost ključnog enzima te sinteze, HMG CoA reduktaze.
  • smanjuje broj LDL receptora na površini stanice i time dovođenje novih LDL čestica
  • aktivira enzim u stanici koji povećava preobrazbu viška kolesterola u oblik pogodniji za skladištenje

Time su otkrili novi način endocitoze tvari u stanicu, poboljšali shvaćanje metabolizma kolesterola i bolesti koje nastaju njegovim poremećajem. Njihovo otkriće dovelo je i do razvoja posebe skupine lijekova koji se nazivaju statini, a snižavaju razinu kolesterola u krvi.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]