Miguel da Paz

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Miguel da Paz (šp. Miguel de la Paz de Avís y Trastámara; por. Miguel Da Paz de Avís e Trastámara), (Zaragoza, 24. kolovoza 1498.19. srpnja 1500.) je asturijski princ, sin portugalskog kralja Manuela I. Portugalskog i Izabele Kastiljske, kćerke Каtoličkih kraljeva. Njegova majka Izabela umrla je pri porodu, а njegov otac se poslije toga oženio njenom tetkom, Marijom Aragonskom, s kojom je imao još osmero djece.

Smrću njegove majke, Miguel je dobio tituli princa Asturije i Jerone, prijestolonasljednika Krune Aragona i Kastilje. Kao Manuelov sin, bio je prijestolonasljednik Portugala. Da nije prerano umro, ujedinio bi Iberijski poluotok pod jednu krunu.

Sahranjen je u Toledu, no danas se njegovi posmrtni ostatci nalaze u Kraljevskoj kapeli u Granadi, zajedno s posmrtnim ostatcima njegove tetke, Ivane Lude i njenog muža, Filipa Lijepog, te njegovih predaka, Izabele Katoličke i Ferdinanda Katoličkog.

Njegovom smrću uništen je i san o ujedinjenju Iberijskog poluotoka, do kojeg je ipak došlo u razdoblju od 1580. pod vladavinom španjolskog kralja Filipa II., a trajalo je sve do vladavine Filipa IV.