Mihael Zmajlović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Translation arrow.svg
Ovaj članak ili dio članka sadrži mnoštvo nepotrebnih anglizama i struktura koje postoje u engleskom jeziku, a ne postoje u hrvatskom jeziku.
Slobodno pomozite to prevesti i ispraviti vodeći računa o stilu i pravopisu. Izvornik se možda nalazi na popisu drugih jezika.


Mihael Zmajlović
Mihael Zmajlović

Ministar zaštite okolliša i prirode
trajanje službe
13. lipnja 2012 – 22. siječnja 2016.
Premijer(i) Zoran Milanović
Predsjednik Ivo Josipović
Kolinda Grabar-Kitarović
Prethodnik Mirela Holy
Nasljednik Slaven Dobrović
Rođenje 19. siječnja 1978.
Jastrebarsko
Politička stranka Socijaldemokratska partija Hrvatske
Zanimanje Ekonomist

Mihael Zmajlović[1] (Jastrebarsko, 19. siječnja 1978.) hrvatski je ekonomist i političar koji je bio ministar u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode u vladi Zorana Milanović od 2012. do 2016 godine, a prethodno je bio gradonačelnika Jastrebarsko od 2009 do 2012 godine. On je član Socijal-demokratske partije Hrvatske.

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

Mihael Zmajlović je završio osnovnu školu "Ljubo Babić" Jastrebarsko i XV. gimnaziju u Zagrebu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao u 2008.

Od 2010. godine, Zmajlović je član Predsjedništva Udruge gradova i predsjednik hrvatskog lokalna grupa akcije "Jana". U 2012 godini bio je kratko član upravnog Odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Politička karijera[uredi VE | uredi]

Mihael Zmajlović je član Socijal-demokratske stranke od 2005. godine. Iste godine on je bio izabran za predsjednika gradske orgnizacije u Jastrebarskom . Pet godina kasnije, postao je predsjednik stranačke organizacije Zagrebačke županije.

U 2009 lokalni izbori, on je bio izabran za gradonačelnika grada Jastrebarsko. On je služio kao gradonačelnik u roku od tri godine. Njegov nasljednik je postao njegov zamjenik Zvonimir Novosel.

Na 2011 parlamentarnih izbora, Zmajlović bio je izabran za člana hrvatskog sabora iz popisa Кukuriku koalicije. On je bio predsjednik Odbora za fizičke planiranje i izgradnju i član Odbora za financije i državnom proračunu.

On je postao član Predsedništva SDP-a na konvenciji stranke u lipnju 2012.

Nakon ostavke Mirele Holy dužnosti ministra okoliša i zaštite prirode, na prijedlog premijer Zoran Milanović, Zmajlović izabran je za ministra za 13. lipnja 2012.

Izvori[uredi VE | uredi]


Flag of Croatia.svg Society.png Nedovršeni članak Mihael Zmajlović koji govori o hrvatskom političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.