Mihail Vasiljevič Ostrogradski

Izvor: Wikipedija
Mihail Vasiljevič Ostrogradski

Rođenje 24. rujna 1801.
Pašenna, Ukrajina
Smrt 1. siječnja 1862.
Poltava, Ukrajina
Državljanstvo Ukrajinac
Polje Matematika, fizika
Institucija Ruska akademija znanosti
Alma mater Sveučilište u Harkovu
Sveučilište u Parizu
Akademski mentor Augustin Louis Cauchy
Pierre-Simon Laplace
Joseph Fourier
Poznat po Ostrogradski-Green-Gaussov teorem
Portal o životopisima

Mihail Vasiljevič Ostrogradski (Pašenna, 24. rujna 1801. – Poltava, 1. siječnja 1862.), ukrajinski matematičar. Školovao se u Harkovu (od 1816. do 1820.), a zatim u Parizu (od 1822. do 1828.) kod Augustin Louis Cauchyja, Pierre-Simon Laplacea i Joseph Fourier. Profesor časničkih razreda na učilištima u Sankt Peterburgu (od 1828.), te član Sanktpeterburške akademije znanosti od 1830., kao i nekoliko europskih akademijâ i znanstvenih društava. Jedan je od osnivača takozvane petrogradske matematičke škole. Njegova matematička istraživanja odnose se na analizu, teorijsku mehaniku i matematičku fiziku. Godine 1828. postavio je jednakost za pretvaranje volumnog integrala u plošni (koja je bila poznata i Carl Friedrich Gaussu):

gdje je: V - jednostavno povezani obujam (volumen), a S - vanjska strana plohe koja ga omeđuje. Godine 1834. tu je jednakost poopćio i na slučaj n-terostrukih integrala (kao i George Green) te se ona i u tom obliku pokazala vrlo značajnom u modernoj diferencijalnoj geometriji (Ostrogradski-Green-Gaussov teorem).[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ostrograds’kyj, Myhajlo Vasyl’ovyč, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2015.