Mihail Vasiljevič Ostrogradski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mihail Vasiljevič Ostrogradski
Ostrogradski.jpeg
Rođenje 24. rujna 1801.
Mjesto rođenja Pašenna, Ukrajina
Smrt 1. siječnja 1862.
Poltava, Ukrajina
Državljanstvo Ukrajinac
Polje Matematika, fizika
Institucija Ruska akademija znanosti
Alma mater Sveučilište u Harkovu
Sveučilište u Parizu
Akademski mentor Augustin Louis Cauchy
Pierre-Simon Laplace
Joseph Fourier
Poznat po Ostrogradski-Green-Gaussov teorem

Mihail Vasiljevič Ostrogradski (Pašenna, 24. rujna 1801. – Poltava, 1. siječnja 1862.), ukrajinski matematičar. Školovao se u Harkovu (od 1816. do 1820.), a zatim u Parizu (od 1822. do 1828.) kod Augustin Louis Cauchyja, Pierre-Simon Laplacea i Joseph Fourier. Profesor časničkih razreda na učilištima u Sankt Peterburgu (od 1828.), te član Sanktpeterburške akademije znanosti od 1830., kao i nekoliko europskih akademijâ i znanstvenih društava. Jedan je od osnivača takozvane petrogradske matematičke škole. Njegova matematička istraživanja odnose se na analizu, teorijsku mehaniku i matematičku fiziku. Godine 1828. postavio je jednakost za pretvaranje volumnog integrala u plošni (koja je bila poznata i Carl Friedrich Gaussu):

gdje je: V - jednostavno povezani obujam (volumen), a S - vanjska strana plohe koja ga omeđuje. Godine 1834. tu je jednakost poopćio i na slučaj n-terostrukih integrala (kao i George Green) te se ona i u tom obliku pokazala vrlo značajnom u modernoj diferencijalnoj geometriji (Ostrogradski-Green-Gaussov teorem). [1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Ostrograds’kyj, Myhajlo Vasyl’ovyč, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2015.