Mijo Škvorc

Izvor: Wikipedija

Mijo Škvorc (Ruševac (Križevci), 1. rujna 1919.Zagreb, 15. veljače 1989.), hrvatski katolički svećenik, pomoćni biskup zagrebački, teolog, filozof, pjesnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u srednje imućnoj seljačkoj obitelji. Krsno je ime kasnije promijenio u Mijo. Djetinjstvo je proveo u rodnom Ruševcu. Pučku je školu pohađao u Svetom Petru Čvrstecu i u Većeslavcu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju pohađao je u Zagrebu. Kao izvrsni učenik stekao je pravo na učenje viših razreda srednjega tečaja. Peti je razred sjemenišne gimnazije pohađao u Travniku. Poslije se pridružio isusovcima. U Zagrebu je studirao filozofiju i teologiju. Bio je na glasu kao vrsni propovjednik, pa su ga dolazili slušati i ateisti. Režimske su novine izvješćivale o njegovu radu. Tolika popularnost nije bila po volji jugokomunističkomu režimu. Uhitili su ga 1954. godine i zadržali tri mjeseca u istražnom zatvoru. Drugi put su ga uhitili 1956. i optužili zbog "krivičnog djela protiv naroda i države neprijateljskom propagandom" te osudili na dvogodišnju zatvorsku kaznu koju je odrobijao u Staroj Gradišci (1956. – 1958.). Nije se dao pokolebati, nego je nastavio s propovjedništvom.

Osobitu mu je slavu donio briljantan nastup u Studentskom centru u Zagrebu na tribini "5 minuta poslije 8" 28. ožujka 1967. godine. Ondje je uz nazočnost 2.500 slušača imao polemični dijalog s marksistom Brankom Bošnjakom. Tekst dijaloga objavljen je u knjizi Kršćanin i marksist. Godine 1970. papinom odlukom imenovan je za pomoćnoga zagrebačkoga biskupa. Iste je godine dobio počasni doktorat zagrebačkoga sveučilišta.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • 1969. Marksist i kršćanin. Zagreb: Praxis. [U suautorstvu s Brankom Bošnjakom.]
  • 1982. Vjera i nevjera: Problem naših dana i Misterij naših duša. Zagreb: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove.
  • 1998. Isus – Spasitelj: Životni put i Tajna osobe. Zagreb: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove.
  • 2006. Molitva svake duše. Zagreb: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove.
  • 2020. Kršćanska egzistencija na ispitu: Korizmene konferencije. Priredili Marijan Steiner i Ivan Šestak. Zagreb: Filozofsko teološki institut Družbe Isusove.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Ivan Koprek (ur.) (2010). Biskup Mijo Škvorc: Teolog, filozof, govornik, književnik. Zagreb: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove.
  • Đuro Škvorc (2010). Mijo Škvorc – bibliografija. U: Ivan Koprek (ur.), Biskup Mijo Škvorc: Teolog, filozof, govornik, književnik (str. 15-52). Zagreb: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove.
  • Ivan Šestak i Barbara Ćuk (ur.) (2020). Filozofsko-teološki i pastoralni doprinosi biskupa Mije Škvorca: Zbornik radova znanstvenoga skupa "Biskup Mijo Škvorc (1919. – 1989.). Uz 100. obljetnicu rođenja i 30. obljetnicu smrti" održanoga 22. studenoga 2019. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti sveučilišta u Zagrebu. Zagreb: Filozofsko teološki institut Družbe Isusove.

Drugi o njemu[uredi | uredi kôd]

Wikicitati »Bio je karizmatska duša koji je pročišćen milošću i stradanjem – imao na zemlji samo dvije ljubavi: Kristovu Crkvu i domovinu Hrvatsku!"«
(p. Josip čurić)