Mikkey Dee

Izvor: Wikipedija
Mikkey Dee
Dee 2015. godine.
Ime u rodnom listuMicael Kiriakos Delaoglou
Poznat/a i kaoMikkey Dee
Rođen/a31. listopada 1963.
Göteborg, Švedska
Žanr/oviheavy metal, hard rock
Zanimanjebubnjar
Instrumentbubnjevi
Djelatno razdoblje1985. – danas.
AngažmanMotörhead, King Diamond, Helloween, Thin Lizzy, Scorpions, Don Dokken
Internetska stranicaStranica Motörheada

Micael Kiriakos Delaoglou poznatiji kao Mikkey Dee (Göteborg, Švedska, 31. listopada 1963.) je švedski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar britanskog heavy metal sastava Motörhead od 1992. sve do 2015. Dee je svirao i s njemačkim metal skupinom Helloween 2003. U rujnu 2016. postao je novi bubnjar njemačkog rock sastava Scorpions. Dee je poznat po dugitrajanim samostalnim izvedbama na bubnjevima od 5. do 15. minute. Svirao je i s Kingom Diamondom od 1985. do 1989.

Rani život i uzori[uredi | uredi kôd]

Dee je rođen u Göteborgu, Švedska od grčkog oca i švedske majke.[1]

Počeo je glazbenu karijeru s lokalnim sastavima Nadir i Geisha. Njegov omiljeni bubnjar je Ian Paice. Ostali uzori su mu Brian Downey, Neil Peart i Steve Smith. Dee također smatra Buddyja Richa uzorom.[2]

Karijera[uredi | uredi kôd]

King Diamond (1985. – 1989.)[uredi | uredi kôd]

Kad se preselio u Kopenhagen svirati s Geishom, Dee se pridružio King Diamondu 1985.[2] Svirao je na albumima Fatal Portrait, Abigail i "Them". Sam King Diamond postajao je vrlo popularan, a glazbenici koji su ga podržavali preuzimali su sporednu ulogu u pisanju i donošenju odluka. Nakon turneja albuma "Them", Dee je napustio sastav jer je osjećao da postaje više pomoćni glazbenik nego ravnopravan skladatelj. Ipak je svirao kao dodatni glazbenik na bubnjevima na albumu Conspiracy. Zamijenio ga je Snowy Shaw.

Don Dokken (1990.)[uredi | uredi kôd]

Dee se pridružio Donu Dokkenu na njegovom samostalnom albumu Up from the Ashes. Glazbeni spotovi za pjesme "Stay" i "Mirror Mirror" pojavile su se u Headbangers Ballu na MTV-u. Sastav je svirao turneju sa skupinom Judas Priest.

Motörhead i ostalo projekti (1992. – 2015.)[uredi | uredi kôd]

Kad je King Diamond svirao na turneji s Motörheadom, frontmen Lemmy više puta ga je zamolio da se pridruži njegovom sastavu. Godine 1992. se Dee pridružio Motörheadu i zamijenio je Phila "Philthy Animal" Taylora.

Prvi nastup sastava s Deejom bio je 30. kolovoza 1992. u Saratoga Performing Arts Centeru u New Yorku. Pojavio se kao bubnjar na pjesmi "Hellraiser" na albumu March ör Die no ostale bubnjeve snimio je Tommy Aldridge.

Dee se pojavio i kao bubnjar na albumu Rabbit Don't Come Easy sastava Helloween.

U travnju 2006., King Diamond ponovo se udružio s Deejom na rasprodanoj svirci u Kårenu u Göteborgu, Švedska. King je nazvao Deeja kao "Jedan od najboljih bubnjari svih vremena i to je nešto što nas muči otkako je otišao.

Kad je Lemmy umro u prosincu 2015., Dee je objavio da se Motörhead raspao.[3]

Scorpions (2016. – danas)[uredi | uredi kôd]

Dee se pridružio sastavu Thin Lizzy na nastupima u siječnju 2016. Iako 19. travnja objavljeno je da ne bi sudjelovao. Iste godine objavljeno je da se Dee pridružio turneji sastava Scorpions u Sjervnoj Americi kao službeni član.[4]

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Mikkey Dee živi u Göteborgu sa svojom dugogodišnjom djevojkom Mijom. Ima dva sina.

Godine 2019. Dee je otvorio rock bar u Parizu pod imenom Alabama.[5]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

King Diamond
Don Dokken
Motörhead
Helloween
Scorpions

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mikkey Dee - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Pristupljeno 29. siječnja 2023.
  2. a b Metal-Rules.com: Mikkey Dee - Drum God For MOTORHEAD. www.metal-rules.com. Pristupljeno 29. siječnja 2023.
  3. Blabbermouth. 29. prosinca 2015. MIKKEY DEE: 'MOTÖRHEAD Is Over'. BLABBERMOUTH.NET (engleski). Pristupljeno 29. siječnja 2023.
  4. Blabbermouth. 12. rujna 2016. Former MOTÖRHEAD Drummer MIKKEY DEE Joins SCORPIONS As Permanent Member. BLABBERMOUTH.NET (engleski). Pristupljeno 29. siječnja 2023.
  5. Blabbermouth. 14. ožujka 2019. SCORPIONS/Ex-MOTÖRHEAD Drummer MIKKEY DEE To Open 'Alabama' Rock Bar In Paris. BLABBERMOUTH.NET (engleski). Pristupljeno 29. siječnja 2023.