Milan Antončić

Izvor: Wikipedija
Milan Antončić
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 2. listopada 1918
Mjesto rođenja Gospić, Hrvatska
Datum smrti 1997.
Mjesto smrti Beograd, Srbija
Opis vojnoga službovanja
Ratovi Travanjski rat
Narodnooslobodilački rat
Vojska Kraljevska jugoslavenska vojska
Narodnooslobodilačka vojska
Jugoslavenska narodna armija

Milan Antončić - Velebit (Gospić, 2. listopada 1918.Beograd, 24. listopada 1997.) bio je jugoslavenski general-potpukovnik, borac u narodnooslobodilačkom pokretu i nositelj odlikovanja Narodnog heroja Jugoslavije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se 2. listopada 1918. u Gospiću, u siromašnoj radničkoj obitelji. U rodnom gradu završio je osnovnu školi i četiri razreda gimnazije nakon čega, ponukan teškim materijalnim statusom, upisuje podoficirsku školu jugoslavenske vojske.

Nakon školovanja, službuje u Skoplju kao rukovoditelj administracije topništva baterije. U to vrijeme dolazi u dodir s revolucionarnom omladinom i radničkim pokretom. Godine 1939. odbio je sa svojim vodom pucati u demonstrante koji su na ulicama Skoplja prosvjedovali zbog okupacije Albanije od strane fašističke Italije. Zbog ovoga je uhićen, i nakon izlaska iz zatvora premješten u Kraljevo. Tu se povezao s radnicima iz tvornice vagoina i uključio u rad njihovog športskog društva „Železničar“.

Drugi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Poslije Travanjskog rata i kapitulacije Jugoslavenske kraljevske vojske, Nijemci su ga dva puta zarobljavali, ali je oba puta uspjeo pobjeći i vratiti se u Kraljevo. Čim su počele pripreme za oružani ustanak, Antončić se uključio u pripreme i po zadatku Partije, otišao na planinu Goč. Tamo se pridružio grupi partizana i sudjelovao u prvim oružanim akcijama na području Kraljeva.

Poslije Prve neprijateljske ofenzive nalazio se među jediniciama koje su se povukle u Sandžak. Kada je 21. prosinca 1941. u Rudnom formirana Prva proleterska udarna brigada, postavljen je za zapovjednika Čete pratećih oruđa, a zatim i za zamjenika zapovjednika Četvrtog kragujevačkog te zapovjednika Šestog beogradskog bataljona. Sudjelovao je u svim velikim borbama koje je Prva proleterska brigada vodila na području Bosne, Hercegovine i Crne Gore.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Narodni heroji Jugoslavije. „Mladost“, Beograd 1975. godina