Milan Zgrablić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Monsinjor
Milan Zgrablić
Rođen 29. kolovoza 1960.
Pazin
Zaređen za svećenika 1986.
Služba nadbiskup koadjutor zadarski
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Milan Zgrablić (Pazin, 29. kolovoza 1960.) hrvatski je katolički svećenik, od 2022. godine nadbiskup koadjutor Zadarske nadbiskupije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1960. godine u Pazinu, kao peto dijete u obitelji Josipa i Josipe (Marije) r. Zgrablić. Osnovnu školu završio je u Pazinu. Po završetku osnovne škole upisuje se u Biskupsko sjemenište u Pazinu. U Pazinu pohađa dva razreda opće srednje škole, a 1978. godine mons. Dragutin Nežić, biskup porečki i pulski, šalje ga u Nadbiskupsko Sjemenište Zmajević u Zadru na daljnje obrazovanje. Filozofski i teološki studij započinje na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Diplomirao je i zaređen je 1986. godine. Mladu misu slavio je u Župi sv. Ivana i Pavla na Pazinskom polju, 29. srpnja 1986. godine.

Pastoralna služba[uredi | uredi kôd]

Obnašao je službe župnog vikara u Župi sv. Eufemije u Rovinju, prefekta u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru, biskupijskog povjerenika za duhovna zvanja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji i upravitelja Biskupskog doma u Puli. Od 1996. do 2009. godine bio je član Vijeća za kler i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije.

Godine 1992. biskup mons. Antun Bogetić šalje ga na postdiplomski studij duhovnosti u Rim, na Papinsko sveučilište Gregoriana. Za vrijeme studija u Rimu boravi u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronim. Po završetku magisterija u Rimu, imenovan je voditeljem doma novoosnovanog Pazinskog kolegija – klasične gimnazije u Pazinu, gdje ostaje do prosinca 1997. godine. Od 1997. do 2007. vrši službu ravnatelja Caritasa Porečke i Pulske biskupije. Od 1997. do 2015. župnik je u Župi sv. Eufemije u Rovinju i dekan Dekanata rovinjsko – kanfanarskog. Od 2008. godine ravnatelj je Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Porečke i Pulske biskupije. Od 2015. župnik je Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – katedrala u Poreču i dekan Porečkog dekanata. Od 2016. do 2018. župnik je i u župi Sv. Lovreč Pazenatički. Od 2019. godine kanonik je Stolnog kaptola sv. Mavro u Poreču.

Za vrijeme svećeničke službe u više navrata bio je član Svećeničkog vijeća, Zbora savjetnika Biskupije, član Pastoralnog i Ekonomskog vijeća Biskupije, Vijeća za umjetnost, izgradnju i obnovu sakralnih objekata u Biskupiji, voditelj Vijeća za mlade, duhovna zvanja i ministrante Biskupije i Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu Biskupije, te član drugih povjerenstava i događanja u Biskupiji.

Biskupska služba[uredi | uredi kôd]

Papa Franjo 7. travnja 2022. godine imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta