Milivoj Bolobanić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Mons. Milivoj Bolobanić (Olib (Zadar), 15. veljače 1937.), hrvatski katolički svećenik, crkveni dužnosnik i pisac

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je 15. veljače 1937. godine u Olibu. Osnovnu školu završio je 1947., a klasičnu gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević 1954. godine, u Zadru. Teologiju je diplomirao 1962. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1961. Kao župnik služio je u Privlaci, Zemuniku i u Svetištu Sv. Šime u Zadru, eskurirajući župu Crno. Tijekom Domovinskoga rata bio je župnik i dekan u Biogradu na moru. Dekansku službu obavljao je i u Zemuničkom i Zadarskom dekanatu. U dva susljedna mandata bio je tajnik Svećeničkog vijeća Zadarske nadbiskupije, a obavljao je i dužnost predsjednika Dijecezanskog vijeća za pastoral mladih. Bio je predsjednik Dijecezanskog vijeća za proslavu Velikog Jubileja 2000. godine kršćanstva. Obavljao je i odgovornu službu generalnog vikara Zadarske nadbiskupije te bio župnik u katedrali Sv. Stošije. Od 2006. godine župnik je Župe Marije Kraljice mira u Zadru. Mons. Milivoj Bolobanić autor je vrlo tražene knjige Kako prepoznati zamke Zloga, čiji je Predgovor napisao poznati predsjednik Međunarodnog udruženja egzorcista don Gabriele Amorth. Knjiga je objavljena u Italiji, a u tijeku je prijevod na engleski i njemački jezik. Osim vrlo razvijenog župnog pastorala, u kojemu se doista snažno očituje da je župa Zajednica zajednica, svakodnevno nastoji pomoći ljudima koji su na razne načine došli pod utjecaj Zloga. Povremeno pomaže u pastoralu kolegama svećenicima, predvodeći duhovne obnove u zemlji i inozemstvu. Njegovi mnogobrojni seminari za oslobođenje i iscjeljenje ostavili su nemale plodove kod onih koji žele nastaviti živjeti vjeru u svakodnevnom životu. Ostala djela: Bdijte, jer ne znate ni dana ni časa!, Kako prepoznati zamke zloga (Zvučna knjiga), Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!, Ovce moje slušaju glas moj i dr.[1] Član Cenakula.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Verbum Milivoj Bolobanić (pristupljeno 13. travnja 2018.)
  2. Marija Ćurko, Bolobanić: svećenik treba uvijek imati vremena za čovjeka, Zadarski list, 27. srpnja 2011., www.zadarskilist.hr, pristupljeno 27. studenog 2015.
Crystal Clear app email.svg   Napomena:   Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica tvrtke Verbum (http://www.verbum.hr).
Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Verbum.