Milivoj Uzelac

Izvor: Wikipedija

Milivoj Uzelac (Mostar, 23. srpnja 1897.Cotignac, Francuska, 6. lipnja 1977.), hrvatski slikar.

Korijeni su mu iz smiljanskog kraja.[1]

U Banjoj Luci pohađa gimnaziju, gdje upoznaje i druži se s Vilkom Gecanom, još jednim klasikom hrvatske moderne umjetnosti. Ondje počinje slikati, a 1912. godine s obitelji seli u Zagreb gdje povremeno pohađa Akademiju pod vodstvom Tomislava Krizmana i kasnije Otona Ivekovića. Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata bježi od mobilizacije u Prag gdje radi s češkim slikarom Janom Preislerom. Tamo s još trojicom slikara (Vilko Gecan, Marijan Trepše i Vladimir Varlaj – formira Grupu četvorice, a i dolazi u doticaj s umjetnošću ekspresionizma u čijem stilu će njihova grupa najviše stvarati. Završetkom rata 1919. godine vraća se u Zagreb gdje s ostalim članovima družine redovito izlaže svoja djela na Proljetnom salonu. U tom razdoblju nastaju njegova najpoznatija remek-djela. 1923. godine seli se u Pariz gdje stječe visok ugled. U Francuskoj ostaje do svoje smrti.

1971. je u Modernoj galeriji u Zagrebu održana njegova prva retrospektivna izložba. Od 27. studenog 2008. do 11. siječnja 2009. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu održana je druga njegova retrospektivna izložba na kojoj su skupljene slike iz velikog broja galerija, privatnih zbiraka, kao i dosad njegovih nepoznatih djela.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Knjiga o Smiljanu; Ana Tomljenović. Smiljan i okolica (Brušane, Trnovac, Bužim)[neaktivna poveznica] piše Ivica Franić, Vila velebita, časopis za liku i velebitsko primorje, srpanj 2006., str. 61
Nedovršeni članak Milivoj Uzelac koji govori o likovnom umjetniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.