Prijeđi na sadržaj

Mimikrija

Izvor: Wikipedija
Primjer mimikrije pauka.

Mimikrija (grč. mimeomai – oponašam) je sposobnost nekih vrsta životinja i biljaka, da se izgledom prilagode okolini radi zaštite od prirodnih neprijatelja.

Vodeni svijet[uredi | uredi kôd]

Hobotnica snimljena južno od otoka Šolte.

Iako se podvodni svijet često zna činiti kao pust, u našoj okolini je prisutno mnoštvo životinja i biljaka, koje ne primjećujemo zbog njihove vrlo uspješne prilagodbe okolini u kojoj žive. Žaba mukač živi i u našim krajevima. Neprimjetna je u travi, ali kada naiđe opasnost (na primjer neka roda), ona se naglo okrene, napuše i pokaže svoj žuto-crni trbuh. To obično navede pticu da odustane od daljeg lova. Ali, neke hrabrije ili neiskusnije ptice ju ipak probaju pojesti. Tada ova mala žaba izluči jednu jako neukusnu tvar.

Ptice[uredi | uredi kôd]

I među pticama postoje mnogobrojni primjeri zaštitne obojenosti. Jedan od najpoznatijih primjera među našim pticama je čaplja. Pomoću boja i šara na perju lako se sakriva među trsku i rogoz. Osim toga, kada puše vjetar ljulja se lagano lijevo-desno zajedno s ljuljanjem trske, pa ju je veoma teško uočiti.

Kukci[uredi | uredi kôd]

Najviše primjera gdje životinje bojom i oblikom oponašaju okolinu srećemo među kukcima. Pogotovo onim koji žive u tropskim krajevima. Oni imitiraju lišće, grančice, kamenje i druge predmete iz prirode. Mnogi leptiri kada rašire krila izgledaju kao nemani s mnogo očiju. Ptice se plaše ovog prizora i ne prilaze im.

Životinje imitatori[uredi | uredi kôd]

Neke životinje, međutim, idu i dalje u imitiranju. Inače bezopasne, po izgledu mogu imitirati druge životinje koje su lošeg okusa, ili čak otrovne. Takva pojava u prirodi zove se mimikrija. Otrovne životinje se nazivaju modeli, a njihovi bezopasni dvojnici imitatori.