Minerali (nutrijenti)

Izvor: Wikipedija

Minerali nutrijenti ili mineralne hranjive tvari su kemijski elementi potrebni živim organizmima. U njih ne pripadaju osnovna četiri elementa: (ugljik, vodik, dušik i kisik).

Najvažniji minerali nutrijenti su: kalcij, magnezij, kalij, natrij, cink i jod. Većina minerala, koji ulaze u prehranu organizama sastoje se od jednostavnih kemijskih elemenata. Veće nakupine minerala moraju biti raspložive za apsorpciju. Znanstvenici su tek nedavno počeli cijeniti veličinu i ulogu koju mikroorganizmi imaju u globalnom kruženju tvari i formiranju bioloških minerala. Biljke apsorbiraju otopljene minerale u tlu, a biljojedi konzumacijom biljne hrane, dobivaju potrebne minerale i tako se organizmi u hranidbenom lancu snabdijevaju potrebnim mineralima. Geofagi razlaganjem tla mogu doći do potrebnih minerala.

Oko 16 kemijskih elemenata potrebno je za biokemijske procese u čovjeku te za strukturne i funkcionalne uloge. Sisavci sveukupno koriste oko 26 minerala nutrijenata.

Većina poznatih i predložnih prehrambenih elemenata relativno su niske atomske težine, te su prilično česti na kopnu ili u oceanu (npr. jod i natrij).

Preporučena dnevna količina minerala nutrijenata ili RDA (eng. "Recommended Dietary Allowance") smjernica je koja preporučuje određeni dnevni unos hranjivih tvari, koji se smatra dovoljnim za zadovoljavanje potreba gotovo svih (97-98%) zdravih osoba u svim starosnim skupinama oba spola.[1]

Popis minerala nutrijenata[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]