Minimalizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Minimalizam ili Minimalna umjetnost (1960.-1975.), je umjetnički pokret koji odbacuje u umjetnosti, komentiranje društva, osobni izraz umjetnika. Bazira se na stvaranju predmeta, slika i kipova čija je vrijednost isključivo estetskog karaktera.

Minimalisti su ograničili svoje djelovanje na manipulaciju elemenata kao što su boja, tonovi, oblici, linije i tekstura. Prvi koji je koristio termin minimalizam bio je kritičar David Burlyuk u izložbenom katalogu umjetnika Johna Grahama na izložbi slika koja je održana u galeriji Dudensing Gallery (New York, 1929). godine). Kasnije, šezdesetih godina, to ime je dobio cijeli jedan pokret. Još neki nazivi za minimalizam su: ABC umjetnost i reduktivizam. Ovaj pokret je rezultat reakcije na pretencioznost apstraktnog ekspresionizma i vuče korijene iz pop umjetnosti, kubizma i konceptualne umjetnosti, a glavna inspiracija mu je ruska avangarda ili konkretnije, suprematizam Kasimira Maljeviča.

Pokret potječe iz SAD-a, a glavni pokretač je umjetnik Frank Stella. Njegova izložba 'Crne slike' (Black Paintings), održana 1959. godine u Muzeju moderne umjetnosti grada New Yorka (MOMA), je bila inspiracija, mnogim umjetnicima, koji su počeli napuštati ekspresiju. Glavni povijesni događaj pokreta bila je izložba, održana 1966. godine u New Yorku, pod imenom Osnovne strukture (Primary Structures).

Preciznost ujedno sa geometrijom i ponavljajućim dekorativnim shemama, ravnim i jednolično obojenim površinama sa čistim i nemiješanim bojama, glavne su odlike minimalizma. Baza su geometrijske, racionalne sheme, a industijski materijali se koriste za eliminiranje 'ručnog rada' umjetnika. Spoljašnji izgled predmeta je glavna estetska kvaliteta minimalizma.

Minimalizam želi da čovjek uživa u umjetničkom djelu bez distrakcija kompozicije, tema i ostalih elemenata iz tradicionalne umjetnosti. Materijali i način na koji je djelo predstavljeno su i sama njegova stvarnost ili tematika i također razlog samog postojanja. Minimalizam nema nikakvu drugu simboliku osim onoga što se može vidjeti u samom djelu. Boja se ne koristi za izražavanje osjećaja nego za ograničavanje prostora. Apstraktni odnosi između različitih elemenata trebaju natjerati čovjeka na razmišljanje i ujedno su i središte tematike. Odbacuje se ideja iz tradicionalne umjetnosti, da umjetnost treba biti osobni izraz umjetnika. Iako postoji dosta toga emotivnog i podsvjesnog u minimalizmu, umjetnik minimalist odbacuje osjećaje kao princip stvaralaštva umjetničkog djela i smatra da je reakcija na djelo od strane čovjeka jako važna.

Minimalizam ispituje prirodu umjetnosti i njeno mjesto u društvu. Iako su neki kritičari smatrali da je minimalizam umjetnost koja će slabo utjecati na dalji razvoj suvremene umjetnosti, ne mogu se zanijekati posljedice i utjecaji koje je ostavila na teoriju i praksu postmoderne.

Umjetnici minimalisti[uredi VE | uredi]

  • Carl Andre
  • Donald Judd
  • Kelly Ellsworth
  • Robert Morris
  • Ad Reinhardt
  • Robert Smithson
  • Frank Stella
  • Sol Lewitt
  • Walter De Maria