Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske

Koordinate: 45°47′59″N 15°58′38″E / 45.7997477911587°N 15.9771144390106°E / 45.7997477911587; 15.9771144390106
Izvor: Wikipedija

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, središnje je tijelo državne uprave u Republici Hrvatskoj koje vodi aktivnu politiku zapošljavanja, te obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na:

  • industriju, osim prehrambene i duhanske industrije, brodogradnju, rudarstvo, obrtništvo, zadrugarstvo, osim poljoprivrednoga, malo i srednje poduzetništvo, djelatnost trgovine, trgovinsku politiku, politiku zaštite domaće proizvodnje; gospodarsku suradnju s inozemstvom.
  • uključivanje u europske gospodarske integracije, usklađivanje aktivnosti u svezi s članstvom Republike Hrvatske u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji te sudjelovanje u multilateralnim trgovinskim pregovorima u sklopu ove organizacije,
  • poticanje izvoza i stranih ulaganja, osnivanje i poslovanje slobodnih i poduzetničkih zona, sustavno poticanje poduzetništva, stanje i pojave na tržištu, opskrbu i cijene, zaštitu potrošača, strateške robne zalihe, privatizaciju dionica i udjela u trgovačkim društvima u vlasništvu Republike Hrvatske, restrukturiranje i sanaciju pravnih osoba.
  • uređivanje radnih odnosa, tržište rada i upošljavanje, odnose sa sindikatima i udrugama poslodavaca, radnopravni status hrvatskih državljana zaposlenih u inozemstvu i poslove u svezi s njihovim povratkom i zapošljavanjem u zemlji, radnopravni status stranih državljana zaposlenih u Republici Hrvatskoj,
  • zaštitu na radu,
  • međunarodnu suradnju na području rada i zapošljavanja te
  • sustav i politiku mirovinskoga i invalidskog osiguranja.

Ministarstvo također obavlja poslove koji se odnose na promicanje i sustavno unaprjeđivanje obrtništva, zadrugarstva, osim poljoprivrednoga, malog i srednjeg poduzetništva, djelovanje instrumenata gospodarskog sustava i mjera gospodarske politike na razvoj obrtništva, zadrugarstva, maloga i srednjeg poduzetništva, te poslovanje obrtnika i poduzetnika, ostvarivanje međunarodne suradnje, provedbu posebnih programa Vlade Republike Hrvatske u oblasti obrtništva, zadrugarstva, maloga i srednjeg poduzetništva.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nakon parlamentarnih izbora 2011. mijenja naziv u Ministarstvo gospodarstva,[1] a dio nadležnosti koji se odnose na politiku zapošljavanja i uređivanje radnih odnosa izdvaja se ponovno nakon 2003. u zasebno Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.[2] Od 16. listopada 2016. naziv ministarstva je Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, a resor energetike prešao je u djelokrug Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Ministri[uredi | uredi kôd]

Dužnost ministrice gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta do 14. svibnja 2018. obnašala je Martina Dalić, a napustila je dužnost zbog afere Hotmail kada je putem privatnog maila komunicirala sa stručnjacima koji su pisali Zakon, a kasnije ostvarili milijunske konzultantske ugovore.[3]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. veljače 2012. Pristupljeno 27. prosinca 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Pristupljeno 6. kolovoza 2014.
  3. Potpredsjednica vlade Martina Dalić podnijela ostavku. index.hr. Index.hr. 14. svibnja 2018. Pristupljeno 14. svibnja 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]