Ministarstvo turizma Države Katara

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ministarstvo turizma Države Katara
Grb Katara
Grb Katara
Osnovni podaci
Mrežne stranice
https://www.visitqatar.qa

Ministarstvo turizma Države Katara (Qatar Tourism Authority - QTA) dio je katarske vlade i to je vrhovno tijelo zaduženo za sastavljanje i provedbu pravila, propisa i zakona koji se odnose na razvoj i promicanje turizma u Kataru. Ovo je ministarstvo odgovorno za turističke atrakcije, smještaj za putnike, širenje i raznovrsnost turističkog sektora u Kataru, povećanje doprinosa turizma u BDP-u Katara te za njegov budući rast i društveni razvoj.[1]

Ministarstvo turizma Države Katar djeluje prema Katarskoj nacionalnoj strategiji za turistički sektor za 2030. godinu (QNTSS),[2] objavljenoj u veljači 2014. godine s ciljem uspostavljanja plana za budući razvoj ovog sektora.[3]

Izuzeće od obveze posjedovanja vize[uredi VE | uredi]

Državljanima članica Vijeća za suradnju u Zaljevu (Bahrein, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati) nije potrebna viza za ulazak u Katar.

Vize za posjetitelje[uredi VE | uredi]

Državljani 34 države u popisu u nastavku ne moraju prethodno zatražiti vizu i mogu ishoditi izuzeće od obaveze posjedovanja vize prilikom dolaska u Katar. Izuzeće vrijedi 180 dana od datuma izdavanja i daje nositelju pravo provesti do 90 dana u Kataru, tijekom jednog ili više putovanja.

1. Austrija

2. Bahami

3. Belgija

4. Bugarska

5. Hrvatska

6. Cipar

7. Češka Republika

8. Danska

9. Estonija

10. Finska

11. Francuska

12. Njemačka

13. Grčka

14. Mađarska

15. Island

16. Italija

17. Latvija

18. Lihtenštajn

19. Litva

20. Luksemburg

21. Malezija

22. Malta

23. Nizozemska

24. Norveška

25. Poljska

26. Portugal

27. Rumunjska

28. Sejšeli

29. Slovačka

30. Slovenija

31. Španjolska

32. Švedska

33. Švicarska

34. Turska

Državljani 46 država u popisu u nastavku ne moraju prethodno zatražiti vizu i mogu ishoditi izuzeće od obaveze posjedovanja vize prilikom dolaska u Katar. Izuzeće vrijedi 30 dana od datuma izdavanja i daje nositelju pravo provesti do 30 dana u Kataru, tijekom jednog ili više putovanja. Izuzeće se može produžiti za dodatnih 30 dana.

1. Andora

2. Argentina

3. Australija

4. Azerbajdžan

5. Bjelarus

6. Bolivija

7. Brazil

8. Brunej Darussalam

9. Kanada

10. Čile

11. Kina

12. Kolumbija

13. Kostarika

14. Kuba

15. Ekvador

16. Gruzija

17. Gvajana

18. Hong Kong

19. Indija

20. Indonezija

21. Irska

22. Japan

23. Kazahstan

24. Libanon

25. Makedonija

26. Maldivi

27. Meksiko

28. Republika Moldova

29. Monako

30. Novi Zeland

31. Panama

32. Paragvaj

33. Peru

34. Ruska Federacija

35. San Marino

36. Singapur

37. Južna Afrika

38. Republika Koreja

39. Surinam

40. Tajland

41. Ukrajina

42. Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske

43. Sjedinjene Američke Države

44. Urugvaj

45. Država Vatikanskoga Grada

46. Venezuela

Turistička viza za Katar[uredi VE | uredi]

Posjetitelji koji putuju u Katar s bilo kojim zračnim prijevoznikom mogu se prijaviti za turističku vizu za Katar putem interneta. Da bi podnijeli zahtjev, posjetitelji moraju učiniti sljedeće:

  • ispuniti obrazac na internetu;
  • učitati potrebne dokumente (uključujući preslike putovnice i osobne fotografije);
  • pružiti podatke o rezervaciji leta i
  • uplatiti putem interneta s pomoću važeće kreditne kartice.

Posjetitelji koji putuju u Katar s Qatar Airwaysom mogu podnijeti zahtjev za postupak izdavanja turističke vize za Katar te mogu prijaviti i prateće putnike s istom rezervacijom.

Tranzitna viza za Katar[uredi VE | uredi]

Putnici svih državljanstava koji prolaze kroz Katar leteći Qatar Airwaysom mogu besplatno podnijeti zahtjev za tranzitnu vizu koja vrijedi 96 sati. Međutim, u tom se slučaju primjenjuju određene odredbe i uvjeti pa se te vize izdaju isključivo prema odluci katarskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Posjetiteljske vize za osobe s prebivalištem u državama Vijeća za suradnju u Zaljevu[uredi VE | uredi]

Osobe s prebivalištem u državama Vijeća za suradnju u Zaljevu koje se bave odobrenim zanimanjima i njihovi pratitelji mogu ishoditi posjetiteljsku vizu za osobe s prebivalištem u državama Vijeća za suradnju u Zaljevu prilikom dolaska u Katar. Takva viza za jednokratan ulazak, koja se plaća QAR 100 i koja se može platiti s pomoću kreditne kartice, vrijedi 30 dana i može je se obnoviti na dodatna tri mjeseca. Posjetitelji koji žele iskoristiti takav program vize možda će morati dati na uvid službenu dokumentaciju koja potvrđuje njihovo zanimanje prilikom ulaska u Katar.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]