Minoru Mochizuki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Minoru Mochizuki
望月 稔
Minoru Mochizuki
Morihei Ueshiba i Minoru Mochizuki (1951.)
Rođen7. travnja 1907.
Umro30. svibnja 2003.
Borilačka vještinaAikido
Džiju-džicu
Iaido
Džudo
Okinavski kobudo
Kendo
Karate
Đođucu
ŠkolaYoseikan aikido
Nivo 10. Dan aikido
9. Dan džiju-džicu
8. Dan iaido
8. Dan džudo
8. Dan Okinavski kobudo
5. Dan kendo
5. Dan karate
5. Dan đođucu
UčiteljMorihei Ueshiba
Gichin Funakoshi
Jigoro Kano

Minoru Mochizuki (望月 稔 ; 7. travnja 1907.30. svibnja 2003.), japanski majstor borilačkih vještina, osnivač škole Yoseikan aikido. Izravni je učenik Moriheija Ueshibe, Gichina Funakoshija i Jigora Kana.

Životopis[uredi VE | uredi]

Minoru Mochizuki je rođen u mjestu Shizuoka, u Shizuoka prefekturi, u Japanu 1907. godine. U rodnom je mjestu sa pet godina starosti započeo vježbati kendo, u dođou svoga djeda. Godine 1925. Mochizuki je počeo vježbati džudo i pridružio se Kodokanu, gdje je postao izvanredan natjecatelj. Pod nadzorom Jigora Kana, osnivača džuda, kao i uglednog Sanpo Tokua, Mochizuki je postao najmlađi član Kobudo Kenkyukai - organizacije za proučavanje, očuvanje i razvoj klasičnih borilačkih vještina, osnovane u Kodokanu.[1] Godine 1930. Jigoro Kano ga je poslao da prouči Daito-rju Aiki-džiju-džicu kod Moriheija Ueshibe. Bio je godinu dana uči-deši Moriheija Ueshibe u Kobukan dođou (danas Hombu dođo), prije nego što je otvorio vlastiti dođo u rodnom mjestu Shizuoka, 1931. godine.[2]

Od Moriheija Ueshibe je u lipnju 1932. godine dobio dvije diplome za Daito-rju (Goshinyo no te i Hiden ogi no koto). Osam godina je proveo u Mongoliji, gdje je bio aktivan edukator i pokretač projekata za poboljšanje razvoja komunikacija i navodnjavanja. Mochizuki je bio prvi koji je podučavao aikido u Europi i to kad je putovao u Francusku od 1951. do 1953. kao instruktor džuda.

Predavao je u Shizuoka dođou, sve do kraja prošlog tisućljeća, a posljednje godine svog života proveo je u Francuskoj sa sinom Hiroom.

Umro je u Francuskoj, 2003. godine[3]

Podučavanje[uredi VE | uredi]

Minoru Mochizuki je bio nosilac visokih zvanja u borilačkim vještinama. Bio je 10. Dan u aikidu, 9. Danu džiju-džicu, 8. Dan u iaidu, 8. Dan u džudu, 8. Dan u Okinavskom kobudu, 5. Dan u kendu, 5. Dan u karateu, 5. Dan u bođucu.

Vjerovao je da su se borilačke vještine izobličile specijalizacijom u zasebne discipline, ili su se transformirale u šport. Mochizukijevo postignuće je bilo okupiti glavne tehnike japanskih borilačkih vještina u jedinstvenu strukturu, kao što se to nekada prije prakticiralo. Nadgledao je razvoj svoga sustava iz svog dođoa u Shizuoki u Japanu, gdje su u njegov dođo, Yoseikan, često dolazili da vježbaju mnogi vježbači borilačkih vještina iz cijelog svijeta.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Aikido Journal, Kodokan. Members.aikidojournal.com. Retrieved on 2012-01-27.
  2. Aikido Journal, encyclipedia. Members.aikidojournal.com. Retrieved on 2012-01-27.
  3. Minoru Mochizuki from Yoseikan Budo International Federation. Yoseikanbudo.com. Retrieved on 2012-01-27.

Vanjske povezice[uredi VE | uredi]