Mira Banjac

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mira Banjac
Rodno ime Mirjana T. Banjac
Rođenje 4. studenoga 1929.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Mira Banjac (Erdevik, 4. studenog 1929.[1]) je jedna od najpoznatijih srpskih glumica.

Životopis[uredi VE | uredi]

Mira Banjac, pravoga imena Mirjana T. Banjac, pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Kazališnu školu u Novom Sadu (1950.). Uz kraće angažmane u kazalištima u Srijemskoj Mitrovici (1949. - 1951.) i Narodnom kazalištu u Banjoj Luci (1953. - 1955.) radila je u Srpskom narodnom kazalištu u Novom Sadu (1951. - 1970.). Godine 1970. prešla je u Beograd i postala član Ateljea 212.

Likove žena iz naroda, svoja najuspeliji glumačka dostignuća, najčešće ostvaruje svojevrsnim humorom. Osim u kazalištu, gdje je dobila niz priznanja, igrala je i u nizu televizijskih drama i serija (npr. glavnu ulogu u seriji Marija Stipe Delića i više glavnih uloga u dramama Milenka Vučetića) te na filmu.

Na velikom ekranu ostvarila je više uloga za pamćenje, posebno u ostvarenjima Gorana Paskaljevića. Autorica je scenarija kratkometražnog filma Laku noć Šnjuka.

Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog dvaju Sterijinih nagrada, Statuete Joakim Vujić, Oktobarske nagrade Novog Sada, zatim Oktobarska nagrada Beograda, Sedmojulska nagrada, tri Zlatne arene, Nagrada grada Zagreba (za TV seriju "Marija"), Zlatni lovorov vijenac za životno djelo (Sarajevo, 1991.). [1] 2000. godine dobila je nagradu Dobričin prsten, kao najveće glumačko priznanje u Srbiji. 2008. godine dodijeljena joj je Nagrada Pavle Vuisić, koja se dodjeljuje glumcu za životno djelo.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je godinu dana u Prvoj proleterskoj brigadi. [1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ko je ko u Srbiji 1991., Zagreb 1991. stranica 33, tekst "Banjac T. Mirjana"

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Mira Banjac