Prijeđi na sadržaj

Mirjana Bohanec-Vidović

Izvor: Wikipedija
Mirjana Bohanec-Vidović
Rođenje 2. listopada 1939., Zagreb, Hrvatska
Zanimanje glumica, operna pjevačica
Godine rada 1968.1986.
Suprug Ivo Vidović
Važnije uloge Ana Šafranek iz filma Tko pjeva zlo ne misli
Važniji filmovi Tko pjeva zlo ne misli
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Mirjana Bohanec-Vidović (Zagreb, 2. listopada 1939.) je hrvatska sopranistica, glumica i diplomat. Najpoznatija je po ulozi Ane Šafranek u filmu "Tko pjeva zlo ne misli".

Životopis

[uredi | uredi kôd]

Rani život

[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Zagrebu 2. listopada 1939. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i postala operna pjevačica. Još kao studentica prošla je audiciju i nastupala u HNK-u u Zagrebu zajedno s Ružom Pospiš Baldani, Dunjom Vejzović i drugima.

Karijera

[uredi | uredi kôd]

Prvi put je nastupila u HNK-u u "Carmini burani" Carla Orffa, a režiser je bio Vladimir Ruždjak.[1] U 28 godina pjevačke karijere, najviše je nastupala u zagrebačkom HNK-u, a pjevala je i ansamblu Collegium musicum, riječkom HNK-u. U posljednjem nastupu pjevala je u operi "Nikola Šubić Zrinski" Ivana Zajca, u kojoj je najčešće i nastupala. Objavila je CD "Od opere do filma" na kojem pjeva 18 starih hrvatskih pjesama kao što su: "Hvala ti srce", "Marijana", "Kak taubeka dva", "Kad bi ove ruže male" i dr.[2]

Proslavila se ulogom Ane Šafranek u filmu "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika, 1970. godine. U filmu je pjevala nekoliko melodija kao što: "Hvala ti srce" i "Fala". Glumila je u još nekoliko filmova i televizijskih serija.

Bila je generalna konzulica Republike Hrvatske u Hamburgu u Njemačkoj, 1999. i 2000. godine te pomoćnica ministra vanjskih poslova i europskih integracija u Upravi za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo od 2006. do 2008. godine[3] Organizirala je predstavljanja knjiga hrvatskih književnika, izložbe hrvatskih slikara te nastupe ansambala HNK-a, Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije, Ansambla LADO i dr. u Njemačkoj i Austriji.

Privatni život

[uredi | uredi kôd]

Udana je za dr. Ivu Vidovića, dugogodišnjeg ravnatelja Doma zdravlja u Runjaninovoj ulici u Zagrebu.

Filmografija

[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge

[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]