Mirjana Sanader

Izvor: Wikipedija

Mirjana Sanader (Split, 25. srpnja 1954.), hrvatska je arheologinja, profesorica Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojemu vodi Katedru za antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Doktorirala je arheologiju i povijest umjetnosti 1983. na Institutu za klasičnu arheologiju Sveučilištu Franje Leopolda u Innsbrucku temom Kerberos in der Antika.

Znanstveni rad[uredi | uredi kôd]

God. 1993. zaposlila se na Odsjeku za arheologiju FFZG-a, na kojemu stječe naslov docentice (1996.) i izvanredne profesorice (1999.). Pročelnicom Odsjeka bila je od 2000. do 2005., a redovnom profesoricom postaje 2008.

Autorica je brojnih znanstvenih i stručnih radova kao i više knjiga. Vodila je arheološka iskapanja na području negdašnjega rimskog legijskog logora Tilurij u selu Gardun kod Trilja.

U akademskome radu najviše se bavila antičkom provincijskom i ranokršćanskom, ali i srednjovjekovnom arheologijom. Bavila se i odnosom Hrvata u 20. stoljeću prema naslijeđu Ilira.

Od 2019. članica je RDA (Research Data Alliance).[1]

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Sanader je supruga bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera, s kojim ima dvije kćeri, Petru i Brunu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Prof Mirjana Sanader (engl.) rd-alliance.org. Research Data Alliance.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Mirjana Sanader koji govori o hrvatskom znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.