Mirko Perényi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Mirko (Emerik) III. Perényi (lat. Emericus Perenius, mađ. Perényi (III.) Imre) (? – ?, 5. veljače 1519.), ugarski velikaš, ugarski palatin (1504.-1519.) i hrvatski ban (1512.-1513.).

Životopis[uredi VE | uredi]

Godine 1504. postao je ugarski palatin i tu dužnost obnaša do kraja života. Bio je jedan od vođa dvorske stranke i protivnik odluke o zabrani izbora stranaca na hrvatsko-ugarsko prijestolje, iako ju je naposljetku potpisao.[1] Za odsutnosti kralja Vladislava II. (1490.-1516.), koji je boravio u Češkoj 1509. godine, upravljao je kao namjesnik zemljom. Zajedno s dijelom velikaša planirao je oduzeti Mlečanima Dalmaciju tijekom njihova sukoba s Cambraiskom ligom.

Od 1512. godine obnašao je dužnost hrvatskog bana, a od 1513. i dužnost vrhovnog kapetana kraljevstva, zajedno s Ivanom Zapoljom. Bio je jedan od supotpisnika sporazuma iz 1515. godine, potpisanog između kralja Vladislava II. Jagelovića i rimsko-njemačkog cara Maksimilijana I. Habsburškoga, kojim je Habsburgovcima bilo osigurano pravo na hrvatsko-ugarsko prijestolje u slučaju izumrća Vladislavove loze. Na temelju tih zasluga, car Maksimilijan I. podijelio mu je 1517. godine nasljedni naslov državnog kneza u Svetom Rimskom Carstvu.[2]

Bilješke[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznnice[uredi VE | uredi]

Vladarske titule
Prethodnik
Andrija Bot od Bajne
hrvatski ban
1512.-1513.
Nasljednik
Petar Berislavić Trogirski


Ban standard.PNG Nedovršeni članak Mirko Perényi koji govori o hrvatskom banu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.